Severočeské muzeum je zavřené, modernizace ale stále nezačala

Liberec - Přestože je Severočeské muzeum v Liberci od ledna zavřené, jeho modernizace začne nejdřív na jaře. Liberecký kraj jako zřizovatel muzea totiž bude muset znovu vypsat výběrové řízení - a výsledek bude známý nejdřív za dva měsíce. Objevují se ale hlasy, že kraj při přípravě výběrového řízení zaspal.

Modernizace libereckého muzea nabírá zpoždění (zdroj: ČT24)

Muzeum sídlí v památkově chráněné budově otevřené v roce 1898, což zvyšuje nároky na stavební firmy. I proto se do soutěže přihlásily jen tři společnosti. „Žádný uchazeč ale nevyhověl zadávacím podmínkám, nabídky obsahovaly nedostatky,“ konstatoval náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter. Podle něj vyrozumí přihlášené firmy o chybách, aby se v dalším kole neopakovaly. 

Muzeum se otevře na konci května, pracovat se bude za provozu

Oddálení stavebních prací notně ovlivní podstatnou část letošní sezony muzea, které je uzavřené od začátku roku. Vše mělo být hotové do 22. května. Už nyní je ale jisté, že se to stihnout nepodaří. „Práce potrvají asi čtyři měsíce,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek. Doufá proto, že do konce letních prázdnin by mohlo být hotovo. Bez ohledu na zpoždění se ale podle něj muzeum na konci května otevře. „Práce budou probíhat za provozu, muzeum ale bude otevřeno jen omezeně,“ uvedl.

Podle něj by nemělo smysl otevřít muzeum již nyní až do doby, než bude jasné, kdy modernizace započne. Není totiž co ukazovat. Stovky exponátů pracovníci muzea ze stálých expozic dočasně přemístili do depozitářů, aby zabránili jejich poškození při stavebních pracích. A na uspořádání krátkodobých výstav je potřeba delší příprava. „Výstavní plán se dělá rok až dva dopředu,“ konstatoval Křížek.

Kdo může za průtahy?

Na zakázku za zhruba deset milionů korun získal kraj evropskou dotaci. Podle původních plánů se měl projekt realizovat už loni na podzim. V podmínkách dotace je, aby bylo vše hotovo nejpozději do konce letošního roku. Podle bývalé krajské radní pro kulturu Lidie Vajnerové (SOS) kraj při vypsání výběrového řízení zaspal. „Žádný privátní subjekt by takovou chybu nemohl připustit ani si ji finančně dovolit,“ uvedla pro ČT. „Projekty na modernizaci muzea nebyly minulým vedením Libereckého kraje připraveny tak, aby se podle nich dalo soutěžit,“ odmítá ale kritiku současná radní pro kulturu Hana Maierová (SLK).

V muzeu přibude výtah a bezbariérové rampy. „Většina veřejných prostor bude po ukončení prací po 115 letech konečně přístupná tělesně postiženým a rodinám s kočárky,“ řekl ředitel. V muzeu bude také kamerový systém a radikální proměna čeká sociální zázemí pro veřejnost. Ve výstavní části muzea vznikne například nová expozice historických automatofonů - flašinetů, orchestrionů i pianol. Už teď je ale jasné, že se kvůli průtahům nestihne vše, co muzeum plánovalo. „Letos určitě nestihneme otevřít historickou expozici,“ potvrdil ředitel muzea Křížek.