Gang pašeráků tabáku skončil v poutech ostravských policistů

Ostrava – Škodu až sedm milionů korun na nezaplacené spotřební dani způsobil státu gang pašeráků tabáku z Ostravska. Policie už pětici mužů ve věku 27 až 51 let zadržela a obvinila z trestného činu. Za krácení daně jim hrozí od pěti do deseti let vězení.

„V průběhu let 2013 a 2014 dováželi tabákové listy z Polské republiky na území České republiky, kde tyto listy zpracovávali na výrobky podléhající spotřební dani. Jednalo se o tabák vhodný ke kouření, který dále distribuovali,“ uvedl šéf moravskoslezské hospodářské kriminálky Martin Válek.

Skupina podle dohadů policie zpracovala zhruba čtyři tuny tabáku. „Docházelo ke strojnímu řezání, napařování, míchání a balení do papírových pytlů a další distribuci na území České republiky,“ doplnil zástupce ředitele Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Kamil Kaluža. K jakým odběratelům tabák směřoval, však ani celníci ani policisté zatím komentovat nechtějí.

Celníci a policisté skupinu sledovali několik měsíců. Spolupracovali přitom i s polskou pohraniční stráží. „Byly provedeny domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor s tím, že kromě necelých tří tun tabáku a výrobního zařízení byla zajištěna taktéž finanční částka v hotovosti přesahující dva miliony korun,“ upřesnil Válek. Dopadení pětice mužů podle něj nebylo nijak dramatické. Nebyli zadrženi najednou, ale postupně na různých místech Moravskoslezského kraje.