Rožmitálský zámek chátrá, nemá se k němu vlastník současný ani minulý

Rožmitál pod Třemšínem (Příbramsko) – Na zámku v Rožmitále pod Třemšínem je plomba finančního úřadu. Jeho majitel nezaplatil daně a budovu nechává chátrat. Památková asociace vyzvala Pražské arcibiskupství, aby zámek, který kdysi prodalo současnému vlastníkovi Rodericku Marshallovi, převzalo zpět do svého vlastnictví. Arcibiskupství ale odmítá, že by to bylo možné.

Zámek Rožmitál chátrá, majitel není k nalezení (zdroj: ČT24)

Současnému vlastníkovi patří rožmitálský zámek čtrnáct let. Poslední desetiletí se jeho stav jenom zhoršuje, doslova se rozpadá – a majitel ignoruje výzvy města, aby objekt alespoň zajistil. „Majitel je údajně v Africe, takže s námi nekomunikuje,“ uvedl starosta Josef Vondrášek (KSČM). Roderick Marshall se sice v Rožmitálu objevil loni, když se zřítila zámecká stodola, ale po jeho návštěvě se nic nezměnilo.

Podle Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) situaci zavinilo Arcibiskupství pražské. „Před 25 lety dostalo tuto kulturní památku od státu darem za jednu korunu,“ upozornil viceprezident asociace Martin J. Kadrman. Arcibiskupství potom zámek prodalo současnému vlastníkovi, až do roku 2012 mu potom patřil 20procentní podíl v Marshallově firmě. Podle Kadrmana by nyní právě arcibiskupství mělo zámek převzít zpět a zachránit ho.

Arcibiskupství ale odmítá, že by mohlo s rožmitálským zámkem cokoli udělat. „Zámek nemůžeme převzít, nemůžeme ho spravovat a nemůžeme ho obnovovat poté, co byl takto zdevastován,“ uvedl vedoucí správy majetku Arcibiskupství pražského Karel Štícha.

Podle památkové asociace by ale bylo možné, aby Marshall zámek, o který se nestará, převedl zpět na arcibiskupství, popř. do majetku města či kraje. Ty by potom mohly požádat o dotace na opravu. Současný majitel přitom se zámkem nemůže ani nakládat. Finanční úřad totiž na objekt uvalil plombu kvůli nezaplaceným daním. Dokud Američan dluh 40 tisíc korun neuhradí, s majetkem nemůže nakládat.