Břichabol potrápil desítky dětí na táboře

Písek – V noci ze čtvrtka na pátek byli přivoláni záchranáři do Varvažova na Písecku, kde nakonec kvůli bolestem břicha ošetřili 50 dětí ve věku sedm až 12 let. 14 z nich pak odvezli do tří nemocnic. Žádné z dětí, které do Varvažova přijely na týdenní rekreační pobyt, nebylo přímo ohroženo na životě. Druhý den se už vše vrátilo k běžnému chodu.

Záchranáři na místo vyrazili z několika výjezdových míst ve čtvrtek ve 22:46. „Vedoucí lékař zásahu si vyžádal přítomnost primáře infekčního oddělení českobudějovické nemocnice MUDr. Chmelíka a krajskou epidemioložku MUDr. Luňáčkovou,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Celkem lékaři na místě ošetřili 54 osob s podezřením na infekční onemocnění trávicího traktu. Záchranáři dokonce zvažovali, zda v místě nezřídí mobilní nemocnici. „Po vyhodnocení situace rozhodli společně vedoucí lékař zásahu s epidemioložkou a infektologem, že není nutné pokračovat v izolaci nemocných na místě. Zdravotní stav většiny dětí se postupně zlepšoval,“ dodala mluvčí.

Příčinu hromadných obtíží zkoumají hygienici, nic nenasvědčuje původu ve stravě. Přiklánějí se zatím k vysvětlení infekčního rázu. Týden b udou čekat na přesné výsledky. Táborový areál už druhý den nejevil žádné známky nočních nepříjemností; školáky, kterým stejně končil pobyt, vystřídali noví malí návštěvníci. Jejich nastěhování předcházela důkladná desinfekce.

Děti zřejmě dostaly dosud neznámou infekci (zdroj: ČT24)