Firma vyřešila nedostatek sklářů – nové si sama školí a hledá další

Karlovy Vary - Karlovarská sklárna Moser pokračuje ve školení vlastních sklářů. Před čtyřmi lety začala s projektem Nová kariéra, kterým řeší nedostatek absolventů odborných škol. Sklárna úspěšně překonala krizi a kvůli nárůstu výroby chce ještě letos rozjet třetí pec. S úřady práce už proto chystá nábor dalších lidí na srpen a září. Letos nabídne deset pracovních míst.

Základní výcvik trvá devět měsíců, už po čtvrt roce se ale rozhoduje, jestli má uchazeč nadání pro sklářské řemeslo. Podle personální ředitelky sklárny Moser Světlany Hančové jde o náročnou práci: „Zpočátku je to možná bavilo, dělali pokroky, ale člověk musí zrát ještě minimálně dalších pět let.“ V roce 2010 oslovila firma stovku nezaměstnaných. Padesát si jich práci vyzkoušelo. Nakonec zůstalo osm z nich.

„Ukázalo se, že to je hezké řemeslo, takže jsem u toho zůstal,“ uvedl 25letý Martin Klas, který se původně vyučil truhlářem. Práci ale sháněl těžko. Využil proto nabídku karlovarské sklárny na rekvalifikaci. Sklárna potřebovala nové lidi do profesí foukačů i brusičů. Všichni začínali pod dozorem zkušených mistrů.

Sklárna potřebuje především posílit mladou generaci. Podle vedení firmy totiž školy nebudou schopné až do roku 2016 dodat na trh práce dost lidí, kteří by nahradili odborníky odcházející do důchodu.

Moser si školí vlastní skláře, vyučených je málo (zdroj: ČT24)