Na obnovu Libušína se vybralo přes 7,5 milionu korun

Praha  - Ve veřejné sbírce na obnovu vyhořelého Libušína na Pustevnách se shromáždilo přes 7,5 milionu korun. Symbol Pusteven zachvátil v březnu velký požár. Celkové náklady na obnovu se odhadují na 83 milionů korun. Objekt by měl být znovu otevřen do tří let.

Peníze na obnovu půjdou ale především od pojišťovny, s níž Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stále jedná. Kromě toho ministerstvo kultury vyčlenilo na zajištění objektu proti povětrnostním vlivům a dalšímu chátrání deset milionů korun. Muzeum už také získalo závazný příslib Lesů České republiky, které dodají dřevo na obnovu této národní kulturní památky. „Musím říct, že je to velká pomoc, protože my potřebujeme dřevo určité kvality, těžené v určité době,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Do propagace sbírky na obnovu památky se zapojil i Český rozhlas, který kromě zapojení se do výběru prostředků například uspořádal Den pro Pustevny. „Samozřejmě budeme pokračovat, protože termín obnovy je až v roce 2017. Zcela určitě, jak znám kolegy, vymyslíme další akce na podporu Libušína,“ uvedl generální ředitel rozhlasu Peter Duhan.

Chcete pomoci?

  • převodem na účet, číslo účtu 107-6978880207/0100
  • hotově přímo do pokladniček - seznam najdete na webových stránkách veřejné sbírky
  • dárcovskou DMS ve tvaru DMS PUSTEVNY na číslo 87 777 (cena DMS je 30,- korun)

Chata Libušín, která sloužila jako jídelna, je nyní vyřazena z provozu. V současné době se dokončuje hala, jež zbytky budovy zastřeší a bude sloužit při chystané rekonstrukci. „Vedle stojící útulna Maměnka stále funguje s tím, že ubytovaní návštěvníci nyní musí na jídlo o několik set metrů dál,“ vysvětlil šéf muzea. V rámci oprav se připravuje výběr dodavatele projektové dokumentace stavby.

Libušín v plamenech
Zdroj: ČT24/HZS MSK

Podle znaleckého posudku hasičů požár zřejmě způsobila konstrukční chyba vzniklá při rekonstrukci komína. Policejní vyšetřování bude trvat dalších zhruba osm týdnů.

Libušín patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši navrhl architekt Dušan Jurkovič. Otevřen byl v roce 1899.