Supermoderní mamograf zobrazí prs trojrozměrně. Nádor odhalí v zárodku

Ostrava - Ústav radiodiagnostiky Fakultní nemocnice v Ostravě je nově vybavený nejmodernějším typem mamografu pro vyšetření prsu, který využívá 3D technologie. Největší předností přístroje za devět milionů je mnohem přesnější diagnostika, která umožní odhalit nádor téměř v zárodku. Oproti klasickému mamografu mu navíc pro vytvoření snímku stačí nižší dávka rentgenového záření.

„Díky trojrozměrnému zobrazení prsu můžeme mnohem jasněji vidět jednotlivé struktury mléčné žlázy a můžeme mnohem dříve odhalit nádor, který by na klasických snímcích zůstal skrytý, obklopený hutnou tkání a zůstal by nepoznán,“ vysvětlovala lékařka Ústavu radiodiagnostiky ostravské fakultní nemocnice Markéta Pernicová.

Plně digitální mamograf má i několik dalších výhod. Protože pracuje na míru každé pacientky, odpadá bolestivost vyšetření a množství škodlivého záření se redukuje jen na nejnutnější množství. „Přístroj si sám vypočítá podle typu prsu vyšetřované ženy přítlak, tím pádem je procedura šetrnější. A individuálně si vypočítá i dávku záření tak, aby byla co nejnižší a zároveň umožnila zachovat vysokou kvalitu zobrazení,“ vysvětlovala radiologická asistentka Eva Bergerová.

Snímek do tří sekund

Další předností je zkrácení doby zpracování. „Snímky máme k dispozici do dvou tří sekund. Dříve čekal lékař na výsledek přibližně čtvrt hodiny,“ uvedla Pernicová. Z toho plyne i větší výkonnost pracoviště. „Zatímco dosud jsme mohli provést mamografické vyšetření nejvýše u padesáti žen za den, s digitálním přístrojem jich může být až osmdesát denně,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Dodal, že na vyšetření teď budou objednané ženy čekat maximálně dva týdny. Fakultní nemocnice v Ostravě, která léčí rakovinu prsu žen i mužů skoro třicet let, je druhým pracovištěm v Česku vybaveným touto technologií.

Preventivní vyšetření prsu hradí pojišťovny ženám starším pětačtyřiceti let. Při včasné diagnostice lékaři odhalí sedmdesát pět procent nádorů včas a ženy vyléčí. „Mamární diagnostika a zejména mamografický screening je jedním z obrovských úspěchů českého zdravotnictví,“ zdůraznil přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava David Feltl.