Dohodu ANO s Ostravakem komplikuje spor o centrální ostravský obvod

Ostrava - Povolební jednání v Ostravě se komplikují. Zástupci vítězné ANO v čele s Tomášem Macurou se sice už opakovaně sešli se zástupci Ostravaka, lidovců a ODS, se kterými by mohli sestavit trojkoalici či čtyřkoalici, zatím ale k ničemu nedospěli. A oznámili, že chtějí znovu jednat s druhou ČSSD. Dohodě s Ostravakem brání spory o vedení centrálního ostravském obvodu, kde toto hnutí vedené Lukášem Semerákem vyhrálo. Jenže tam zřejmě skončí v opozici.

Lídr ANO Tomáš Macura řekl, že by chtěl podobné koalice jako v zastupitelstvu takzvané velké ostravské radnice i v obvodech. Získané mandáty umožňují spojení ANO s Ostravakem a další menší stranou také na Jihu, v Porubě, Slezské i Moravské Ostravě. V tomto centrálním obvodu vyhrálo hnutí Ostravak. S tamními zástupci ANO, které vede Petr Veselka, má ale problém. Vychází z vzájemných antipatií mezi některými reprezentanty těchto hnutí. Výsledkem je, že ANO jedná v Moravské Ostravě a Přívoze o koalici s ČSSD a ODS. Mladé frontě DNES Veselka potvrdil, že toto spojení preferuje před Ostravakem. Také lídr tamní ODS Miroslav Svozil si myslí, že jiná koalice ani není možná. A to je veliká komplikace pro jednání o vládě velké radnice.

„Pokud by hnutí ANO neumělo respektovat výsledky voleb v centrálním městském obvodu, bude to pro nás signál, že asi ten partner není tak úplně čitelný a stabilní.“ (Lukáš Semerák, Ostravak)

„Pokud by hnutí ANO neumělo respektovat výsledky voleb v centrálním městském obvodu, bude to pro nás signál, že asi ten partner není tak úplně čitelný a stabilní,“ řekl lídr Ostravaka Lukáš Semerák. Tomáš Macura dnes odmítl spory komentovat. Potvrdil ale, že bude znovu jednat se sociálními demokraty, které včera vyzýval k hluboké sebereflexi, a vyjádřil pochybnosti, zda jsou těmi pravými partnery pro transparentní nakládání s veřejnými prostředky.

ČSSD v Havířově nařkla komunisty ze zrady voličů

V některých okolních městech jednají lídři rychleji, podle stran vytlačených do opozice až příliš rychle. Vedení havířovské ČSSD, která volby suverénně vyhrála, se nemůže smířit s tím, že je ostatní obešli. ANO se tam již dohodlo s komunisty a Hnutím pro Havířov. Odstupující primátor Zdeněk Osmanczyk (ČSSD) komunisty nařkl, že podvedli levicové voliče. Tvrdí, že se na koalici dohodli už před volbami. „Je to zrada voličů a komunisté jen potvrdili svou dřívější roli ve vedení města, kdy nic nedělali a vyhýbali se odpovědnosti,“ zlobil se Osmanczyk, který si myslí, že dohodnutá koalice nerespektuje výsledky voleb.

Komunisté tvrdí, že zástupci ANO byli prostě rychlejší. „Ano přišlo okamžitě s konkrétní nabídkou, kdežto ČSSD váhalo. Zradu voličů odmítá. „Je pravda, že levice v Havířově posílila, na druhou stranu je znát podpora nového proudu myšlení,“ uvedl odstupující náměstek primátora Daniel Pawlas (KSČM). Reprezentanti ANO v čele s Josefem Bělicou nevidí ve spojení s komunisty problém, naopak tamní ČSSD označují za nedůvěryhodnou.

Lídři v Českém Těšíně čekají, zda někdo nezpochybní volby

Například v Opavě se zase rýsuje kolice ANO se sociálními demokraty a lidovci. Dohromady by měli 20 z 39 zastupitelských křesel. Konkrétní jednání je čeká dnes večer. Naopak v Českém Těšíně se politici dohodli na odkladu vzájemných setkání. Hrozí totiž riziko zpochybnění voleb kvůli podezření na kupčení s hlasy. Proto vyčkají, zda někdo ve lhůtě deseti dnů nenapadne platnost voleb u soudu.