Pokud munici neodvezou firmy, odveze ji stát, slíbili ministři

Vlachovice – Ministři obrany a vnitra Martin Stropnický (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) slíbili, že pokud nevybuchlou munici ze skladu ve Vrběticích neodvezou firmy, vstoupí do hry stát. Uvedli to na návštěvě Vlachovic, v jejíž místní části Vrběticích před dvěma týdny vybuchl muniční sklad. Zároveň ale zaznělo, že podle odhadů armáda nemá dostatek skladů, kam šla všechna munice odvézt a likvidace následků exploze potrvá měsíce. Na ministry čekaly desítky místních lidí s transparenty, na kterých se ptají, zda se s nimi bude někdo bavit. V sobotu by měl na místo přijet i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Obří exploze, kterou nikdo nečekal. Od té doby prakticky denně menší řízené i samovolné detonace a oblast v obležení policistů, hasičů a pyrotechniků. Nová realita obcí v okolí Valašských Klobouk. Část někdejšího armádního areálu ve Vrběticích tam před dvěma týdny zlikvidoval výbuch, dva lidé se stále pohřešují. Nikdo zatím neví, co explozi způsobilo, kolik je v areálu ještě munice a jak dlouho bude trvat odstraňování následků tragédie.

Dnes přijeli situaci řešit ministři obrany a vnitra Martin Stropnický (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD). Po dvou týdnech od výbuchu slíbili, že do řešení situace vstoupí stát. „Vyzveme firmy, které mají v areálu uskladněnou munici, aby ji začaly odvážet. Pokud se tak nestane, nastoupí stát a zajistí, aby munice zmizela,“ ujistil obyvatele Chovanec. Zároveň ale připustil, že řešení sice začne hned, ale potrvá zřejmě měsíce. „Jedná se o takové množství materiálu, který musí být převezen, že to bude logisticky nesmírně náročný proces. Musíme taky najít vhodné sklady, abychom stejný problém, který je tady, nevytvořili o pár kilometrů dál,“ dodal ministr s tím, že podle odhadů armáda ani nemá dostatek skladů, kam by šla všechna munice odvézt.

Právě odvoz nevybuchlé munice je věc, po které volají místní obyvatelé i samospráva. „Nelíbí se nám, že nevíme, co tam je a nakolik je to nebezpečné,“ řekla jedna z místních Markéta Šobáňová. „Pořád žijeme ve strachu, že to zase bude bouchat,“ dodala. Lidé na ministry čekali s transparenty Chceme bezpečí či Stop nedostatku informací.

Lidé si stěžují i na to, že se zájmu z nejvyšších míst dočkali až po dvou týdnech od tragédie. „Na počátku nikdo nemohl odhadnout délku a charakter průběhu. Že nešlo o jednotlivou explozi, ale že ten prostor je stále živý, což sanační práci značně komplikuje,“ hájil se ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Armáda nastupuje

V sobotu si okolí skladu přijede osobně obhlédnout ministerstký předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), v pondělí se má situací ve Vrběticích zabývat i celá vláda. Premiér na jednání kabinetu pozval zástupce armády, hasičů, policistů i báňského úřadu. Ministři obrany a vnitra mají podat zprávu o probíhající likvidaci následků výbuchu. A taky dohodu, která by měla řešit nasazení policie a armády a další možnosti pomoci ze strany státu.

„Vojenská policie se bude podílet na ostraze prostor, budeme velmi tlačit na soukromé subjekty, aby nám předaly seznamy toho, co tam mají uskladněno a aby ty seznamy odpovídaly. Nemůžeme se jen dívat na to, že někdo z nějaké nedbalosti nebo nedostatku kapacity ohrožuje lidi,“ uvedl Stropnický (ANO).  

Přitom právní zástupce firmy Imax Group, jejíž munice ve Vrběticích vybuchla, Radek Ondruš dnes ČT řekl, že společnost už byla připravena zbylou munici odvézt. „Munice byla nachystaná na odvoz, byla připravená, bohužel policie nám v současné době znemožňuje tuto munici odvézt,“ řekl. Pokud by firma dostala souhlas, většina munice už byla odvezena, dodal. Hlídání a zabezpečení areálu podle Ondruše garantovala armáda.

Výbuch ve Vrběticích

  • výbuch se stal 16. října ve skladu munice ve Vrběticích, které jsou místní částí Vlachovic
  • výbuch a následný požár část areálu zcela zničily
  • od výbuchu se pohřešují dva zaměstnanci firmy Imax Group, muži ve věku 56 a 59 let
  • škoda se bude podle odhadů pohybovat v desítkách milionů korun
  • v areálu jsou veškeré druhy munice - od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou až po letecké pumy
  • na konci minulého týdne byly části okolních obcí po dva dny evakuovány

Pyrotechnik: Bylo tam několik desítek tun munice

Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého bylo ve vybuchlém skladu několik desítek tun munice. Exploze skladu číslo 16 zasáhla celkem 12 objektů. „U dvou byl poškozen plášť, ale nedošlo k zasažení munice,“ řekl Dlouhý.

V epicentru výbuchu zůstala podle ředitele pyrotechniků také část pěchotní, dělostřelecké a letecké munice, zbytek byl rozmetán do okolí. Střepiny byly nalezeny 1000 metrů od skladu a pyrotechnici zjišťují, zda jde o kovové části bez výbušniny, kovové části se zbytky výbušných náplní či o munici, která má i iniciační prvky. „Poslední kategorie musí být za odpovídajících bezpečnostních opatření zničena bezprostředně na místě nebo v jeho okolí,“ uvedl Dlouhý.

Policejní pyrotechnici areál zkoumají několik dnů. K epicentru podle Dlouhého půjdou, až se z něj sedm dnů za sebou neozvou neřízené detonace, které jsou odtud stále slyšet. „Je to záležitost týdnů, možná i měsíců, než začneme odvážet munici z bezprostřední blízkosti vybuchlého skladu,“ doplnil.

Příliš horký brambor

Kdo nebo co je původcem neštěstí, určí vyšetřovatelé. Jasné ale není ani to, kdo je za areál zodpovědný. Starostové z okolí si stěžují, že údajně nebyl dobře zabezpečen a že nevěděli, co se za plotem děje. „Zabezpečení zcela neodpovídá předpisům o nakládání s ostrou municí. Podle informací od občanů víme, že areál je prostupný. Je možné se do něj přes staré ploty běžně dostat, což je naprosto nepřípustné. V těchto prostorách prostě nemá ostrá munice co dělat,“ tvrdí starosta spádové obce Valašské Klobouky Dalibor Maniš (SPO). Sám Maniš v areálu pracoval na přelomu 80. a 90. let, kdy objekt patřil armádě. Dnes ho spravuje ministerstvo obrany, respektive Vojenský technický ústav, který skladové prostory pronajímá soukromým firmám.

Nespokojení jsou i další starostové. „Dnes sice přijedou ministři obrany a vnitra, ale je to 14 dnů po výbuchu. Odpovědnost si úřady přehazují jako horký brambor,“ řekl starosta nedaleké obce Újezd Vladimír Kráčalík (STAN). Starostové ministru obrany psali již minulý týden. „Je potřeba, aby se kompetentní orgány vyjádřily v jasnější formě, aby bylo jasné, na koho padá odpovědnost,“ doplnila starostka Vlachovic Ludmila Nejedlá (KDU-ČSL).

I nájemci skladů tvrdí, že bezpečnost je starost pronajímatele, tedy ministerstva. „Jakákoliv komunikace se starosty, eventuálně s orgány krizového řízení, je vždycky věcí pronajímatele, nikoliv nájemců jednotlivých skladů. A pokud se jedná o ostrahu, tak společnost Imax Group si pronajala skladové prostory takzvaně na klíč, včetně jejich ostrahy. Tu zajišťoval pronajímatel, tedy společnost, jejímž zřizovatelem je ministerstvo obrany,“ upřesnil právní zástupce firmy Imax Group Radek Ondruš.

Přehazování odpovědnosti se nelíbí ani premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „To je nepřijatelné. Podobná situace se už nesmí opakovat,“ upozornil Sobotka.