Koně už na Šumavě dřevo ani lidi vozit nebudou

Železná Ruda - Projekt navrácení chladnokrevných koní na Šumavu končí. Správa Národního parku nyní prodává slezské noriky, které za minulého vedení nakoupila kvůli svážení dřeva a pro zvýšení turistické atraktivity. Proti zrušení projektu se ohrazují bývalí kočí i některé šumavské obce.

Koně nakoupila správa v létě 2013 za čtyři a půl milionu, nyní ale zjistila, že projekt je pro ni prodělečný. „Náklady koní na celý rok činí 2,5 milionu korun. Výnosy pak dělají půl milionu,“ shrnul ekonomický náměstek NP Šumava Martin Roučka. Bývalé vedení parku už v minulém roce předesílalo, že projekt ziskový nebude.

S nákupem koní zaměstnalo i své vlastní kočí. Těm teď nezbývá než dělat jinou práci, případně pronajímat parku koně vlastní. Bývalí kočí jsou hlavními kritiky konce projektu. Podle současného ředitele parku Pavla Hubeného jsou vysoké náklady právě na kočí a na ty, kteří se o koně starají. Kočí ale vidí hlavní problém v tom, že park neumí s koňmi hospodařit. Koně se používají jen na malé zakázky. Ty velké, na kterých by mohli vydělat, dostávají údajně jiné firmy. Park to odmítá, nyní chce nahradit projekt spoluprací s místními koňáky.

Konec koní na Šumavě (zdroj: ČT24)

O koně měli turisté zájem hlavně na Modravě a v jižní části Šumavy. Kromě klasických vyjížděk pro ně kočí chystali i ukázky stahování dřeva. Posledních šest noriků nabídne správa parku organizačním složkám státu. Pokud o ně stát neprojeví zájem, skončí ve veřejné dražbě.