Blanenský hotel Dukla půjde k zemi příští rok

Blansko – Už v příštím roce nechá blanenská radnice strhnout zchátralý hotel Dukla v centru města. Odstřel budovy není kvůli okolní zástavbě možný, hotel se proto bude bourat postupně. Radnice spočítala investici na deset milionů korun. Už příští rok na podzim pak v místě hotelu vznikne malý park. O budoucnosti zchátralé stavby rozhodli sami obyvatelé Blanska v referendu.

Jedno z mála jihomoravských referend, které bylo platné, už dalo věci do pohybu. Blanenská radnice dnes představila konkrétní plán na demolici hotelu Dukla, pro jehož odstranění se vyslovili místní ve všelidovém hlasování během komunálních voleb. „Ukončení provozu hotelu, kde jsou v současné době nájemníci, by mělo být do 31. března. Na to by navazovalo vyklízení a odstranění stavby - to by bylo v termínu duben až srpen. Září až říjen by byla úprava vlastního prostranství,“ upřesnil blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS) s tím, že místo hotelu vznikne park.

O demolici hotelu Dukla hovoří místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS) (zdroj: ČT24)

Původně se cena demoličních prací odhadovala na 15 až 20 milionů korun. Radnice ji ale po domluvě s odborníky zpřesnila na deset milionů. V nejbližší době vypíše výběrové řízení na dodavatele prací.

Hotel Dukla býval za komunismu luxusním zařízením, kde se ubytovávali návštěvníci brněnských veletrhů nebo cizinci mířící do Moravského krasu. Později zchátral. Město koupilo objekt před pěti lety, a to kvůli obavám občanů, že se z hotelu stane ubytovna pro sociálně slabé.

Referendum

Obyvatelé Blanska se mohli vyjádřit k otázce: Souhlasíte s tím, aby Město Blansko provedlo na své náklady odstranění stavby hotelu Dukla na náměstí Republiky v Blansku a následně vhodnou formou zajistilo revitalizaci takto vzniklého prostranství? Z 16 751 voličů jich k referendu přišlo 7 081. Pro demolici hotelu Dukla se vyslovilo 5 319 voličů.

Město tehdy koupilo objekt v aukci za 30 milionů korun. Pokusilo se najít developera, který by budovu zmodernizoval, ani po opakovaných nabídkách ale neuspělo. Hotel nyní slouží jako ubytovna, jeho obyvatele proto čeká stěhování. „V současné době je tam zhruba 60 nájemníků, z toho 12 až 13 blanenských občanů. Do konce listopadu budou informováni o ukončení provozu hotelu a bude jim nabídnuto náhradní ubytování v některých objektech města Blanska, případně v jiných městech,“ uzavřel Crha.