Bezdomovec šel i přes zákaz do centra města. Teď jde za to do vězení

Brno - Neustálé porušování městských vyhlášek a nerespektování zákazu pobytu na území Brna stálo šestapadesátiletého muže svobodu. Zákaz pobytu je podle brněnských strážníků účinným receptem, jak bojovat s recidivisty, kteří opakovaně porušují městské vyhlášky a pokuty na ně neplatí. Brněnské radnice se ale doposud do zákazů pobytu příliš nehrnuly.

Šestapadesátiletý muž zvládl na území Brna za tři roky nasbírat rekordních 47 pokut. „Převážně šlo o popíjení alkoholu na veřejnosti a znečišťování veřejných prostranství. Přestože muž dostával pokuty, tak se na tato místa neustále vracel,“ popsal mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Muž nerespektoval ani zákaz pobytu na území jihomoravské metropole. Jako první v Brně tak kvůli porušení zákazu skončil ve vězení. „Byl uznán vinným ze spáchání trestného činu maření úředního výkonu a byl mu uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání dvou měsíců,“ řekla mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Zkušenosti jiných měst ukazují, že zákaz pobytu je účinnou zbraní, jak z některých míst vyhnat problémové obyvatele. Radnice Brna-středu ale až dosud nástroj příliš často nevyužívala - zákaz pobytu letos udělila jen šesti agresivním nebo opilým výtržníkům. Pro srovnání - pražští úředníci ze svého centra za stejnou dobu vykázali 109 lidí.

Zákaz pobytu - účinný proti opilcům i prostitutkám

Novela přestupkového zákona, která umožňuje zakázat recidivistům pobyt, přitom platí už dva roky. „Záleží na přestupkové komisi. Ta má jasně dané mantinely zákonem, a pokud usoudí, že je taková sankce účinná, tak ji udělí. Víc se k tomu nedá říct,“ reagoval na srovnání mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Podle strážníků by přitom mohly městské části své ulice zakazovat třeba i prostitutkám. V jejich případě tento nástroj využívají třeba Klatovy, Teplice nebo Dubí. Teplický okresní soud dokonce kvůli porušení zákazu pobytu poslal v minulosti do vězení dvě prostitutky. Ženy dostaly tresty ve výši sedm, resp. dvanáct měsíců, horní hranice trestu jsou ale dva roky vězení. Úředníci však nemohou vyhostit obyvatele, kteří mají ve městě trvalý pobyt.