Ostrahu vrbětického muničního areálu přebírá armáda

Vlachovice – První vojenská kolona dnes ráno dorazila do Vrbětic na Zlínsku, další během dne následují. Celkem 180 vojáků dnes přijede do okolí vybuchlých muničních skladů, aby pomohli policii s ostrahou bezpečnostní zóny kolem areálu. Posílení přítomnosti armády schválila vláda, místo původní stovky vojáků jich bude nově k dispozici pětkrát tolik. Na místo dorazila i vojenská technika včetně Panduru a dronu.

„Můžeme konstatovat, že dnešním dnem je ochrana vnějšího perimetru areálu v gesci Armády České republiky,“ uvedl za policii zástupce velitele zásahu Jindřich Kučera. Právě policie celé akci ve Vrběticích velí, na místě proto vzniklo centrum řízení, které bude koordinovat činnost policie, hasičů, záchranářů a armády. Centrum, stejně jako rozsáhlé zázemí, vybudovali v minulých dnech vojáci.

„Armáda přebírá úkoly střežení vnějšího perimetrů areálu. Celkem zde máme 180 lidí plus 80 dalších, kteří plní původní úkol,“ potvrdil zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiří Baloun, který zodpovídá za nasazení armády ve Vrběticích. Vojáci už v okolí muničního areálu působili od listopadu, nestálá situace, kterou poznamenal výbuch dalšího skladu 3. prosince, si ale vyžádala posílení jejich přítomnosti.

Armáda přivezla Pandur i dron

Minulý týden ve čtvrtek přijela do Vrbětic první stovka vojáků, kteří připravili zázemí pro své kolegy. Základny mají na dvou místech – ve Vrběticích a Haluzicích, každé centrum s 90 muži bude mít na starosti jednu polovinu bezpečnostního perimetru. Vojáci s sebou přivezli i mobilní velitelství, bezpilotní dron nebo třeba vozidla Pandur, která mají i systémy pro noční vidění a termovizi.

Armáda ale dovezla třeba i specialisty, kteří mají na starosti komunikaci s místními lidmi. Těm se v případě Haluzic vojáci usídlili doslova za humny – polní tábor tam vyrostl na hřišti. „Tito specialisté pro spolupráci armády a veřejnosti budou navštěvovat starosty a vesnice, diskutovat s lidmi o jejich potřebách,“ vysvětlil Baloun. Že se přítomnost armády nějak výrazně odrazí na každodenním chodu obce, si ale nemyslí. „Vojáci volný čas moc mít nebudou: buď budou ve službě, nebo budou odpočívat,“ dodal Baloun, který zároveň chválil vstřícný přístup místních obyvatel i samosprávy.

Podle poslance Davida Kádnera (Úsvit), který dnes na místo jako předseda sněmovního Výboru pro obranu dorazil, se celá situace okolo vybuchlých skladů ve Vrběticích příliš politizuje. „Přílišná politizace škodí. Je ale důležité, aby poslanci našli řešení situace. Musíme takové věci více opatřit zákony, aby se to už nemohlo stát,“ řekl Kádner.

Od pátku je ve skladech klid

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích se o víkendu ani v noci na dnešek neozval žádný výbuch. Zatím poslední prokázaná neřízená detonace byla slyšet v pátek večer. „V pátek v noci jsme zaznamenali několik desítek neřízených detonací, kvůli tomu nám přiletěl na pomoc policejní vrtulník, který prozkoumával areál následně po výbuších. V neděli brzy ráno jsme slyšeli z areálu dvě rány, které ovšem zatím nebyly vyhodnoceny jako výbuchy. S největší pravděpodobností šlo o střelbu myslivců,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policejní mluvčí Monika Kozumplíková o samovolných detonacích (zdroj: ČT24)

Policisté v souvislosti s tímto prosí obce a myslivecká sdružení, aby jim hlásili případné hony a počet vystřelených nábojů. Zda se v areálu odehrála neřízená detonace nebo rány pocházejí z jiného zdroje, totiž poznají podle hlášení hlídek. „Ránu může provázet záblesk nebo kouř. Pokud nic takového není, tak se zjišťuje, jestli v okolí nebyl třeba nějaký hon,“ vysvětlila Kozumplíková.

Situace ve Vrběticích na Zlínsku, kde se už několik let skladuje munice soukromých firem, se zdramatizovala 16. října. Tehdy vybuchl sklad číslo 16, v němž bylo 57 tun munice společnosti Imex Group. Při výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy. Další sklad v nájmu téže společnosti vybuchl 3. prosince. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. V muničním areálu je celkem 27 skladů, v nichž je uloženo asi 7 000 tun materiálu, který zahrnoval kolem 1 000 tun výbušniny.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24