Stropnický v Květné: Otevření areálu může stát až 20 milionů

Květná (Svitavsko) – V tuto chvíli neexistují žádné zásadní spory, prohlásil na brífinku po jednání se starosty obcí ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Dle jeho slov nestojí znovuobnovení provozu v muničním skladu v Květné na Svitavsku nic v cestě. Opětovné otevření areálu bude stát až 20 milionů korun. Převoz munice z Vrbětic na Zlínsku bude podle ministra obrany bezpečný nejdříve v lednu. „Ale to věštím z křišťálové koule,“ připustil Stropnický s tím, že definitivní rozhodnutí bude na pyrotechnicích.

Potřetí zamířily špičky ministerstva obrany na jednání se starosty obcí, v jejichž katastru leží muniční sklad v Květné. Podle Martina Stropnického se s obcemi dokázali shodnout na podmínkách provozu. „Tady lidé žili s vojenským muničním skladem do loňského roku, kdy byl uzavřen, takže to není něco, co a priori vzbuzuje hrůzu. Ostražitost obyvatel je pochopitelná, ale všechno jsme si vysvětlili. V tuto chvíli není žádný bod, který by něco blokoval,“ uvedl.

Dle jeho slov je areál v Květné v tuto chvíli velmi dobře zabezpečný. „Zbývá ještě kontrola čidel, nicméně v tuto chvíli je funkční systém zátaras, hlídací koridor i plot s kamerami,“ popsal Stropnický. Areál bude hlídat vojenská policie, zodpovědnost a kontroly firem ale zůstanou na státní policii, která jako jediná disponuje potřebnými pravomocemi.

Do budoucna chce ministr vnitra vyjasnit i majetkové vztahy v areálu. „V současnosti část patří Českým lesům, část městu Polička a dalším dvěma obcích, armáda pak vlastní přístupové komunikace a také pozemky pod sklady. Do budoucna by bylo ideální, aby to, co nepatří státu, bylo znaleckými posudky ohodnoceno a vyměněno za les mimo areál,“ vysvětloval Stropnický s tím, že to umožní majitelům hospodaření na jejich majektu a policii to zase usnadní střežení areálu.

Opětovné uvedení muničního skladu do provozu by dle odhadů mělo stát až 20 milionů korun. „Přesná částka ještě není známa, protože v tuto chvíli se ještě dohadujeme s firmami o cenách dodávek,“ upřesnil.

Sklad munice? Možná jen do konce příštího roku

Už teď se ale spekuluje o tom, že munice bude v Květné uložena jen po dobu několika měsíců, nejčastěji se mluví o termínu do konce roku 2015. Stropnický dnes naznačil možné další využívání skladu. „Věřím, že se vláda rozhodne tak, že to bude jediný sklad v republice, který by spadal pod integrovaný záchranný systém. Budovy by mohly být do budoucna využívány také jako sklad pro věci, které zabaví při kontrolách celníci a další orgány,“ nastínil Stropnický.

Na jednání se starosty také rezonovala otázka nových pracovních míst. Znovuotevření areálu nějaké přinese, podle dosavadních informací to ale bude spíše v řádu jednotek než desítek. „V současné době vznikají tabulky, které by měly říct, kolik jich doopravdy bude,“ uvedl místostarosta Květné Vojtěch Pražan.

Stropnický: Přeprava munice z Vrbětic je choulostivou záležitostí

Kdy bude munice z Vrbětic do Květné převezena, ale není v tuto chvíli jasné. „Přeprava munice z Vrbětic je choulostivou záležitostí. Termín odvozu definitivně určí pyrotechnici poté, co provedou nezbytnou očistu celého areálu. Za žádných okolností z toho nesmíme udělat nebezpečný transport,“ řekl Stropnický s tím, že o odvozu se dá spekulovat nejdříve v lednu.

Obcemi už teď ale částečně hýbou obavy z toho, zda je možné zajistit bezpečný převoz. Místostarosta Květné Vojtěch Pražan, který v areálu před jeho zrušením pracoval dvacet let, ale obavy mírní. „Munice se přesouvá po republice, aniž bychom o tom věděli. Musí se dodržovat bezpečnostní pravidla a pak je to v pořádku. Když se z Květné vozilo podobně velké množství munice, tak to nikdo neřešil,“ zavzpomínal Pražan na dobu uzavírání tohoto muničního skladu.

Právě místostarosta Pražan by měl v budoucnu dohlížet na bezpečné uskladnění munice. „Vojáci, kteří tento objekt znají, mají napočítané množství munice, které je možné uložit do jednotlivých skladišť. Když se dodrží veškeré zásady skladování, tak obavy nejsou opodstatněné,“ uklidňoval.

Areál potřebuje jen drobné opravy, říká místostarosta Květné Vojtěch Pražan (zdroj: ČT24)