Hrobník si kvůli výpovědi vzal jako rukojmí kolegyni. Odsedí si 6,5 roku

Prostějov – Na 6,5 roku poslal brněnský krajský soud do vězení hrobníka Květoslava Müllera, který si kvůli výpovědi vzal jako rukojmí kolegyni a vyhrožoval jí zastřelením, pokud se za něj u vedení hřbitova nepřimluví. Sedmapadesátiletý muž spolupracovnici zadržoval celé dvě hodiny, než se ji rozhodl pustit na svobodu. Za vydírání a nedovolené ozbrojování mu hrozilo až osm let vězení.

Drama se odehrálo na hřbitově v Prostějově v polovině letošního dubna. Sedmapadesátiletý hrobník neunesl výpověď a se zbraní v ruce vyrazil do práce, aby svého šéfa donutil změnit názor. Jenže místo něj narazil jen na kolegyni, které vyhrožoval zastřelením, pokud se za něj u šéfů nepřimluví. Po dvouhodinovém nátlaku nakonec odešel.

V jeho bydlišti ho zatkla zásahová jednotka, která při domovní prohlídce objevila nestandardně upravenou střelnou zbraň, náboje i nůž. Povolení k držení zbraní přitom hrobník dle policie nevlastní. Za vydírání a nedovolené ozbrojování ho soud mohl poslat do vězení až na osm let. Nakonec mu uložil 6,5 roku vězení ve věznici s ostrahou.

Květoslav Müller ale tvrdí, že kolegyni zbraň jen ukazoval. Verzi obžaloby podle něj svědci potvrdili jen kvůli osobní mstě. „S ohledem na to, jak případ hodnotil soud, tak výše trestu je samozřejmě v dolní hranici, ale s ohledem na postoj klienta mám za to, že je neadekvátní,“ řekl Müllerův obhájce Martin Kalabis.

Znalci u soudu uvedli, že samotářská práce hrobníka byla pro obžalovaného vším. I když se proti trestu pravděpodobně odvolá, na prostějovský hřbitov se už zřejmě nevrátí.

Květoslav Müller ale tvrdí, že kolegyni zbraň jen ukazoval. Verzi obžaloby podle něj svědci potvrdili jen kvůli osobní mstě.

GER: Pane Müllere, ohrožoval jste někoho, jak to bylo?  –  kroutí hlavou, že ne.

SY (Martin Kalabis, obhájce Květoslava Müllera): S ohledem na to jak hodnotil soud, tak ta výše trestu je samozřejmě v dolní hranici, s ohledem na postoj klienta mám ale samozřejmě za to, že je neadekvátní.