V Mělníku rozebírají 200 metrů vysoký komín elektrárny

Mělník – Dominanta Mělnicka – 200 metrů vysoký komín místní elektrárny - jde k zemi. Kvůli hustě zastavěnému prostoru však nemůže být klasicky odstřelen. Dělníci proto použijí speciální metodu, kdy komín postupně rozebírají zevnitř. Na vrcholu komína mají bagr, který beton „odstřihává“. Celá demolice potrvá čtyři měsíce.

Nejprve museli dělníci odstranit vnitřní pouzdro komína, v současné době začala demolice vnějšího dříku, což je nosná železobetonová část. Do výšky 200 metrů vyrazili dělníci dnes přesně v 9 hodin ráno. Část cesty nahoru jeli výtahem, pak lezli po žebříku. 

Rozebírání komína potrvá 16 týdnů. Pokud to počasí dovolí, budou dělníci pracovat nonstop. Jistí je speciální lana, mají horolezecké jištění. Teď demolují horní kruh stavby. Během čtyřiadvacetihodinové směny jsou schopni odbourat až čtyři výškové metry komína.

Martin Mazur, hlavní stavbyvedoucí popsal metodu prací: „Využíváme technologii pásového rypadla se štípacími kleštěmi a s bouracím kladivem. To rypadlo se pohybuje na zavěšené plošině, která je přímo fyzicky zavěšená na dříku komínu. Strojník ovládá pásové rypadlo a na venkovním ochozu se pohybují další 2 až 3 lidé podle potřeby a všechen materiál, který se odbourá, tak padá vnitřkem do komínu. Tím pádem neohrožujeme prostor kolem komína samotného, pohybujeme se ve funkční elektrárně.“

Podle hlavního stavbyvedoucího je při takové práci určitá míra strachu a respektu potřeba: „Aby člověk nepodcenil bezpečnost. Samozřejmě mají veškerá školení, oprávnění, jsou schopni jeden druhého zachránit, kdyby se něco stalo,“ dodal Martin Mazur, hlavní stavbyvedoucí.

Podle Václava Fialky, vedoucího odboru péče o majetek, Elektrárny Mělník vybudovaly komín v roce 1971. „Byl uveden do provozu v souvislosti s výstavbou bloku Elektrárny Mělník 2 a sloužil až do roku 1998, kdy dva bloky byly trvale odstaveny z důvodu ekologizace a dva bloky byly komplexně obnoveny – vybudováno nové odsíření a nový komín. A od té doby je komín nepotřebný. Stojí bez využití a už víme, že ho nebudeme nikdy potřebovat,“ dodal Václav Fialka. „Hlavním důvodem pro demolici je zajištění bezpečnosti, protože stavba bez udržování postupně chátrá a hrozilo, že by mohl ohrožovat bezpečnost ve svém okolí.“ 

Pro účely demolice sestrojili technici speciální bagr, který je ukrytý uvnitř komína. Vymyslet, jak ho dostat dovnitř, bylo náročné. Václav Fialka, vedoucí odboru péče o majetek Elektrárny Mělník k tomu uvedl: „Pro potřeby té demolice a pro vyjmutí suti, která je uvnitř komína, pro umístění plošiny a umístění bagru dovnitř komína byl vytvořen otvor v dříku komína, v dolní části, diamantovým lanem.“ 

Klasický odstřel nebyl možný, protože demolovaný komín je v těsné blízkosti provozovaného zařízení elektrárny. Při odstřelu by podle Václava Fialky mohl být ohrožen provoz a bezpečnost zařízení v okolí.

Ctirad Mikeš (MÉ MĚSTO), starosta Mělníka, uvedl, že komín v lokalitě Horní Počáply byl vizuální dominantou Mělníka. „Přiznávám se, že je to určitým způsobem škoda. Je to kus nostalgie a kus historie, která patří do této lokality. Na druhé straně si holt budeme muset na nové dominanty nebo ne-dominanty zvykat,“ dodal starosta.

Definitivně by měl být komín srovnán se zemí v dubnu příštího roku.