Okřídlený lev na Klárov patří, rozhodlo ministerstvo kultury

Praha - Ministerstvo kultury schválilo setrvání sochy okřídleného lva na pražském Klárově a zrušilo rozhodnutí magistrátu nařizující jeho odstranění. Národní památkový ústav rozhodl, že pomník, který radnice umístila bez povolení památkářů, památkou rezervaci nenarušuje. „Národní památkový ústav rozhodl, že pomník nenarušuje prostředí pražské památkové rezervace. Ministerstvo kultury tedy zrušilo závazné stanovisko, které vydal památkový odbor pražského magistrátu,“ řekl vrchní ředitel kabinetu ministra kultury Patrik Košický. Okřídlený lev má připomínat památku československých letců sloužících za druhé světové války v řadách britské RAF.

Proti rozhodnutí ministerstva se podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého nelze odvolat. Praha 1 dostala od magistrátních památkářů kvůli pomníku pokutu, za vystavění pomníku bez povolení má zaplatit 150.000 korun. Městská část s tím nesouhlasí.

Socha v podobě dvoumetrového okřídleného lva je umístěna na betonovém podstavci pokrytém žulou. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku, chtěli tak poděkovat za hrdinství československých letců sloužících v řadách britské RAF. Pomník pak darovali do správy Praze 1.

Umístění pomníku provázejí od počátku spory s pražskými památkáři. Těm vadí monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha je. Kritizují postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly pozdě a bez dostatečné diskuse. Nabízeli jim jiné lokality v centru Prahy. „Památkáři však od začátku celý proces schvalování protahovali a po instalaci pomníku učinili vše možné, aby pomník z Klárova zmizel,“ uvedl Lomecký.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu (RAF) přibližně 2500 československých pilotů, přičemž 493 z nich v bojích zahynulo.

Přípravy na odhalení památníku československým letcům na pražském Klárově
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK