Ve většině Česka hrozí do pondělního poledne náledí. Na jihu Moravy sněžení způsobilo kalamitu

Na většině území Česka hrozí nejméně do pondělního poledne náledí a zmrazky, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silné sněžení v části Jihomoravského kraje v neděli způsobilo kalamitu. Autobusové linky měly potíže na Blanensku a Znojemsku, zpožďovaly se a do některých obcí nezajížděly. Během dopoledne začaly mít problémy také vlaky. Situace se během dne postupně zlepšila.

Výstraha platí do pondělního poledne, netýká se západu země, vyplývá z informací na webu ČHMÚ.

„Až do pondělního dopoledne se při poklesu teploty pod nula stupňů Celsia bude tvořit náledí a zmrazky, zejména z tajícího sněhu,“ uvedl ústav. Výstraha se netýká Karlovarského a Ústeckého kraje, většiny Plzeňského kraje a západní části Středočeského a Libereckého kraje. 

Do nedělních 20:00 platila také výstraha před sněhem pro oblast od Šumavy přes Vysočinu po Krkonoše a Jeseníky. „Sněžení od jihozápadu ubývá,“ uvedli odpoledne meteorologové.

Kalamita na jižní Moravě

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje na svém webu dopoledne informoval o sněhové kalamitě na Blanensku. Problémy se týkaly nejméně deseti linek, které obsluhují okolí Blanska a obce v Moravském krasu a na Drahanské vrchovině.

Z vlakových linek měly potíže zejména ty mezi Brnem a Tišnovem, stejně jako mezi Brnem a Náměští nad Oslavou.

Komplikace v dopravě a zpoždění spojů musejí očekávat také lidé na Znojemsku. Výrazné zpoždění tam měla hlavně linka ze Znojma do Hostimi a zpět. Kvůli nesjízdné komunikaci se autobus nedostal ani do Biskoupek na Brněnsku a Němčiček na Znojemsku.

Problémy byly také ve vyšších partiích Brna, například na silnici mezi Soběšicemi a Útěchovem a také v Kohoutovicích na Žebětínské ulici. Dopravní podnik průběžně o komplikacích informuje na svém webu a sociálních sítích.

Jihomoravští hasiči na Twitteru uvedli, že v souvislosti se sněhem vyjížděli k sedmatřiceti událostem. Jednalo se především o popadané stromy na komunikace. V osmi případech provedli vyproštění zapadlých vozidel. 

Jihomoravští hasiči museli ze sněhu vyprostit několik vozidel
Zdroj: HZS Jihomoravského kraje/Twitter

Policisté také ve zvýšené míře vyjížděli k nehodám. „Především se jednalo o drobné kolize bez vážnějšího zranění. Namrzlé silnice v kopcích dělaly problémy i řidičům nákladních automobilů, kteří je nemohli vyjet a mnohdy celou komunikaci zcela zablokovali,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala. U Vavřince na Blanensku skončil autobus v příkopu.

Sníh ve východních Čechách

Pozorní by měli být i cestující v Královéhradeckém kraji, ve kterém v neděli na některých místech sněžilo. Na silnicích nejvyšších českých hor se vytvořila zledovatělá vrstva sněhu, kterou silničáři posypali.

Na zasněžených a kluzkých silnicích se stala již řada nehod. „Za posledních 24 hodin evidujeme 37 dopravních nehod,“ řekla ČTK mluvčí policie Iva Kormošová.  

Dopoledne sněžilo i v Pardubickém kraji, vrstva nového sněhu dopoledne pokryla silnice například na Moravskotřebovsku, Vysokomýtsku, Třemošnicku. Hasiči či policie od rána zasahovali téměř u deseti dopravních nehod. Kolem 10:00 se staly tři nehody na Chrudimsku. U Předhradí řidič osobního auta narazil do stromu a v Chrudimi auto narazilo do plotu. U Skutče se na kluzké zasněžené silnici srazila dvě auta, nehoda se obešla bez zranění.