Popadané stromy zastavily vlaky v Libereckém kraji, zablokovaly i silnici u Železného Brodu

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly v podvečer dopravu na Jablonecku a Semilsku. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald, a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Během hodiny vyjížděli hasiči k desítce popadaných stromů, nejvíc v oblasti kolem Železného Brodu, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.

Silný vítr provázel podle Klímové lokální bouřku, extrémní srážky ovšem nepřinesla. V Jarní ulici v Železném Brodě museli ale hasiči zajistit střešní krytinu u dvougaráže, kterou uvolnil silný vítr. „Na Chlístově udeřil blesk do památkově chráněného stromu, který je prasklý a hrozí pádem,“ doplnila mluvčí Klímová.

Podle informací ze Správy železnic (SŽ) zastavily spadlé stromy i provoz vlaků na tratích z Lomnice nad Popelkou na Starou Paku, ze Semil na Košťálov, ze Semil do Železného Brodu a také na trati z Rumburku do Krásné Lípy v sousedním Ústeckém kraji. Vlaky už tam ale znovu jezdí. Provoz se večer zastavil také na trati Lovosice – Bohušovice nad Ohří, kde ale bouřka přerušila dodávky elektřiny.

V souvislosti s popadanými stromy na silnici 10 u Železného Brodu řešili policisté i havárii osobního auta, které skončilo na střeše. „Když ale policisté na místo dorazili, nikdo v autě nebyl, podle svědků řidič odešel,“ doplnila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Popadané stromy a ulámané větve přerušily na několika místech dodávky elektrické energie. „Hlášené máme čtyři poruchy na vedení vysokého napětí na Českolipsku, Jablonecku a Semilsku,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Bez proudu zůstalo podle ní po bouřce zhruba 700 domácností v oblasti Nového Boru - Arnultovic, na Semilsku v Záhoří, Chchelně nebo Syřenově, na Jablonecku v okolí Železného Brodu, Proseči a Záhoří. „Na odstranění poruch se pracuje, dodávky by měly být ještě teď večer obnoveny,“ dodala.

Loučná na Pardubicku klesla na první povodňový stupeň

Hladina řeky Loučná v Dašicích na Pardubicku v neděli odpoledne klesla ze druhého na první povodňový stupeň. Začala klesat o půlnoci ze soboty a od té doby je na poklesu, vyplývá z dat státního podniku Povodí Labe. Hladina se v neděli ve 20:00 pohybovala na úrovni 184 centimetrů, před půlnocí byla na 233 centimetrech. Hranice druhého povodňového stupně činí 200 centimetrů a prvního 160 centimetrů.

Meteorologové vydali varování, že Pardubický kraj a většinu Královéhradeckého kraje mohou v neděli od 12:00 do 21:00 zasáhnout silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Předpověď se téměř naplnila například v Pardubicích, kde vpodvečer spadlo asi 22 litrů vody na metr čtvereční. V Orlických horách v Sedloňově napršelo odpoledne téměř 20 litrů vody na metr čtvereční. V Hradci Králové spadly tři litry vody na metr čtvereční.

Vlaky ve středních a jižních Čechách se po komplikacích s počasím znovu rozjely

Správa železnic naopak v poledne zprovoznila železniční koridor mezi Hlubokou nad Vltavou a Nemanicemi. Úsek byl mimo provoz kvůli stromům, které spadly při bouřce v noci na pátek na trakční vedení. Bylo potřeba obnovit asi 2400 metrů trakčního vedení.

Provizorně jsou podle mluvčí SŽ Nely Friebové opraveny i dva poničené stožáry vedení. „Definitivní oprava proběhne následně za co nejmenšího narušení provozu,“ uvedla Friebová.

Technici během neděle museli v jižních Čechách ještě odstranit poruchy trakčního vedení v úseku Malšice–Bechyně. Strom ho tam poničil v sobotu odpoledne. Místo elektrických tam jezdily motorové lokomotivy, po 18:00 se podařilo závadu opravit.

Vlaky se vrátily i na tratě ve Středočeském kraji. Obnovil se provoz mezi pražskou Zbraslaví a Vraným nad Vltavou, kterou SŽ uzavřela v pátek odpoledne kvůli sanaci skal a čištění od bahna a kamení po silných bouřkách.

Vlaky u Vraného přestaly jezdit v pátek před 16:00. Při silné bouřce v noci na pátek se tady sesunuly kameny do ochranných sítí nad kolejemi a na trať se navalily kameny a bahno. SŽ musela trať vyčistit a sítě opravit. Náhradní autobusy jezdily místo vlaků v celém úseku Praha – Vrané nad Vltavou – Dobříš/Čerčany, cestovat vlakem do Posázaví České dráhy doporučily přes Čerčany po trati směrem na Benešov. Provoz mezi Zbraslaví a Vraným nad Vltavou se obnovil v neděli před 19:00.