Teplý a slunečný víkend mohou narušit bouřky

Letní teploty letos přišly do Česka v podstatě přímo v okamžiku, kdy začalo léto meteorologické. Víkend bude v tomto trendu pokračovat, mohou se ale přidat častější srážky.

Teploty nad dvacet stupňů Celsia přišly letos do Česka, jako by je někdo objednal přesně s nástupem meteorologického léta (1. června). Od úterý se otepluje, ale letních dní, kdy teplota dosáhla aspoň pětadvaceti stupňů na jedné nebo více stanicích, Česko do čtvrtka zažilo jen osm –⁠ tak málo jich na začátku června v posledních deseti letech nikdy nebylo.

Třeba v roce 2018 letních dní ve stejné době stanice registrovaly už 39. V tomto týdnu ovšem nejspíš ještě tři přibydou. Teploty by se měly v pátek vyšplhat na 24 až 28 stupňů, v sobotu budou maxima nejméně do 26 stupňů a tam, kde bude déle svítit slunce, i do 28 stupňů Celsia. 

Víkendové počasí
Zdroj: ČT24


Neděle už zůstane trochu chladnější, ale i tak na nejteplejších místech zřejmě přesáhne pětadvacítku. V sobotu a v neděli současně přibude oblačnosti a častější budou srážky.

Ještě v pátek meteorologové čekají přeháňky a bouřky spíš výjimečně na severozápadě Česka, v sobotu budou častější v Čechách než na Moravě a ve Slezsku. V neděli se ale můžou vyskytnout kdekoli a budou i častější.

  • Český hydrometeorologický ústav vydal na sobotní odpoledne výstrahu na silné bouřky, platit bude od 12 do 21 hodin. Týká se jižní a západní části republiky.
  • Konkrétně výstraha platí pro celý Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský kraj, Vysočinu a Prahu a pro západ Ústeckého kraje a většinu území Středočeského kraje.
  • Srážkové úhrny mohou dosáhnout 30 milimetrů, hrozí také, že budou padat kroupy.
Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24


Střídání suchých slunečných dní s podmračenými, kdy i zaprší, má v červnu pokračovat dál. Odpolední teploty by většinou měly stoupat nad dvacetistupňové hodnoty. Zdá se, že ve druhé polovině měsíce se budou zvyšovat, a v posledním týdnu můžou dosáhnout až mezi 24 a 29 stupňů.

Teploty Středomoří
Zdroj: ČT24


Ve Středomoří už na turisty čeká většinou celkem teplé moře: v Chorvatsku se teploty vody pohybují mezi osmnácti a dvaceti stupni a od příštího úterý tam začne horké a slunečné léto. Dál na východě na Kypru už je voda blízko třiadvaceti stupňů. Západní Středomoří je ale zatím spíš pro otužilé, zvlášť Francouzská riviéra zůstává pod osmnácti stupni, španělské břehy už ale hlásí kolem dvaceti.