Po chladném jaru by mohlo přijít velmi teplé a sušší léto, ukazuje předpověď

Zatímco v Česku je jaro chladné, Moskva zažívá tropické dny. První předpovědi na léto ukazují, že by se charakter počasí mohl změnit i u nás.

Po nejchladnějším dubnu od roku 1979 má i letošní květen teploty v průměru až o 5 stupňů nižší, než je obvyklé. Odpolední teplota se v květnu zpravidla pohybuje kolem 20 stupňů a dnů s takovou teplotou bylo zatím pomálu. Současné teploty v Česku patří mezi nejnižší v Evropě a jsou srovnatelné s teplotami na severu Skandinávie.

Příčina: vzduch z Atlantiku

Velká část Evropy zůstává v chladném a vlhkém vzduchu, který sem proniká až ze severních oblastí Atlantiku. Naopak východ Evropy je zásobovaný teplým vzduchem z tropických oblastí a ten se dostává až daleko na sever, k hranicím severního polárního kruhu.

Teploty nepatrně vyšší, než jsou květnové průměry, mají v současnosti jenom jižní oblasti Španělska, Řecka a taky Itálie, kde se odpolední teplota šplhá až nad tropickou třicítku. To ale není nic neobvyklého. Daleko větším překvapením jsou extrémní a rekordně vysoké teploty ve východní Evropě. Ruská metropole si už letos připsala několik letních, nebo dokonce tropických dnů a na severu Ruska teploty v těchto dnech šplhají až k 35 stupňům. Kousek od severního polárního kruhu je tak teplota ve srovnání s dlouhodobým průměrem o víc než 20 stupňů vyšší.

Rozdíly v teplotách
Zdroj: Ventusky

Jednotlivé předpovědní modely zatím s významnějším, a hlavně déletrvajícím oteplením ve středu Evropy nepočítají. K obvyklým hodnotám května se dostaneme maximálně na jeden den a následné rychlé ochlazení nás vrací o měsíc zpět, až na konec dubna. V první půlce června se sice očekává postupný vzestup teplot, maximálně ale k průměrným hodnotám.

První předpověď na léto je tu

Evropské předpovědní centrum zveřejnilo takzvanou sezonní předpověď, kde je znázorněna odchylka teploty od dlouhodobého průměru pro tři letní měsíce. Na této předpovědi je velká část Evropy včetně Česka zbarvena do žlutooranžova. Období od června do srpna by tak mělo být podle této předpovědi až o stupeň teplejší, než je dlouhodobý průměr. Po chladnějším a deštivějším jaru by tak nakonec mohlo přijít podstatně teplejší a sušší léto.

Výhled na léto
Zdroj: Copernicus