Zklamané Ground Zero

11. září 2001 spadla newyorská dvojčata a s Amerikou to od toho dne začalo jít z kopce. Místo, kde stálo Světové obchodní centrum (WTC), se přejmenovalo na Ground Zero. Bod nula. Začneme znovu, řekli si Američané. Na stejném místě postavíme ještě lepší budovy. Ještě vyšší. Budou ještě lepším symbolem země svobody. Po osmi letech od útoků toho ale na Ground Zero moc nestojí a pohled na toto místo v roce 2009 se moc neliší od konce roku 2001. Lidé si toho všímají a spokojení právě nejsou.

Věž svobody, která má být moderní podobou Sochy svobody a má být dominantou jižní části Manhattanu, měla být podle původních plánů dokončená ke konci roku 2010 a slavnostně otevřená k desátému výročí útoků – tedy v září 2011. Zatím stojí jen konstrukce několika málo pater. Podle nejnovějších zpráv města to navíc vypadá, že se tak nestane před rokem 2014 a že stavba se o několik milionů dolarů prodraží. Podle novinářů je na tom ale ve skutečnosti stavba ještě hůř a její dokončení bude trvat ještě déle. Nikdo ale zatím neví, jak dlouho přesně, protože momentálně neexistuje žádné konkrétní datum, do kdy nejpozději by měla Věž svobody, památník a přebudovaná klíčová stanice metra v podzemí stát. Důvodem průtahů jsou kromě nejrůznějších stavebních problémů hlavně peníze – i tato stavební priorita narazila kvůli ekonomické krizi.

Newyorčané, kteří v okolí pracují, anebo jen používají vlakovou dopravu v blízkosti staveniště, už jsou ze zdlouhavé a pomalé práce unavení. Nejenže doufali, že nový mrakodrap bude novým symbolem síly Ameriky, ale hlavně že bude každodenní cestování do práce konečně příjemnější. Momentálně je vlaková stanice v podzemí v blízkosti bývalého Světového obchodního centra jedním z nejpřeplněnějších a nejnepřehlednějších míst v New Yorku.

Nové mrakodrapy s přilehlým parkem byly projektem, který se rozběhl brzy po útocích. Politici a Newyorčané chtěli na tragédii, při které zemřelo skoro 2800 lidí, zapomenout a prázdné místo zaplnit novým životem. Komplex budov měl být velkolepou ukázkou americké síly a symbolem svobody. I proto dostala hlavní budova název Věž svobody. Zatím ale zůstává projekt prázdným gestem. Agentura AP zveřejnila nedávno průzkum, kde se 60 procent obyvatel New Yorku vyjádřilo, že nevěří, že by budovy stály včas, tedy v termínu desátého výročí. Lidé jsou zklamaní.

 Na stavbě momentálně pracuje přibližně tisícovka dělníků. Mezi nimi jsou i takoví, kteří v dvojčatech ztratili své příbuzné. O to víc je pro ně dokončení nových budov důležité. Pokud bychom stavby nedokončili, byl by to hrozný vzkaz veřejnosti, říkají. Znamenalo by to, že jsme prohráli, vzdali se. Na stavbě pracuje i devětačtyřicetiletý Brian Lyons, který 11. září přišel o bratra. Nové budovy jsou teď pro něj symbolem zadostiučinění a poctou všem obětem. „Jsem rád, že konečně po těch letech vidím, že alespoň jedna budova vyrůstá ze země. Naši práci sleduje celý svět,“ řekl Lyons americkému tisku.

Jako by byla v několika výškových budovách uložena všechna americká hrdost a svoboda. Uvidíme, jak dlouho ještě budou turisté z Ground Zero odjíždět s fotkami staveniště místo obrázků nablýskaných mrakodrapů.

  • Ground Zero autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/415/41468.jpg
  • Stavba na Ground Zero autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/146/14592.jpg