Dělníci přestavují ostravská jatka na galerii. Vymění tisíce cihel

Studio ČT24 - V Ostravě pokračuje velká rekonstrukce bývalých jatek (zdroj: ČT24)

V Ostravě pokračuje rekonstrukce památkově chráněné budovy bývalých jatek. Podle architektonického návrhu polské kanceláře KWK Promes Roberta Konieczného z nich vznikne galerie současného umění Plato. Dělníci pracují v interiérech i na architektonicky cenném plášti objektu.

Ještě nedávno stálo jen obvodové zdivo bývalých jatek, jejichž poznávacím znamením je červená cihla. Dělníci z nich mění jen ty poškozené, i tak jde ale o tisíce. V některých místech už doplnili nové zdivo, na kterém přibyde patina, aby co nejlépe navázalo na původní cihlu.

„Velká část původní fasády je už vyspravená a dostavěná, je to ta největší historická hodnota. Fasáda se nechává v původním vzhledu v maximální míře tak, jak jen to jde,“ přiblížila náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Bývalá městská jatka v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Polovina budovy už je zastřešená. Na jednom jejím konci stojí ještě pod lešením nová železobetonová přístavba. Uvnitř je výstavní sál, nahoře ředitelna. „Do výstavního sálu přijde ještě nová železobetonová podlaha, stěny se přebrousí a nahoře budou světelné lišty, které budou sál osvětlovat,“ vyjmenoval vedoucí projektu Lukáš Ponzca.

Výstavní sál bude i v bývalé porážkovně. Zůstanou tam ocelové sloupy. „Jsou původní a budou se zalívat betonem, budou opatřeny ochranným nátěrem,“ upřesnil Ponzca. Ta nejvzácnější díla budou vystavena v sále, kde už jsou u stropu nachystané hadice, ze kterých v případě požáru bude tryskat hasicí plyn.

Architektům z polského studia KWK dohled nad stavbou zkomplikovala pandemie. Do Ostravy už ale jezdí pravidelně. „Po jedné z mých posledních návštěv jsme vyřešili tolik záležitostí, které nám normálně trvaly týden, kdy jsme se takto domlouvali po Skypu,“ svěřil se architekt Robert Konieczny.

„Kromě toho, že to bude fantastická výstavní galerie současného umění, naše architektura dává možnost, aby se umění dostalo přímo do města, pomocí otevřených stěn,“ dodal Konieczny.

Hotovo by mělo být do konce roku. „Termín je 26. prosince, ono se to ale pravděpodobně někam pohne,“ uvedla Bajgarová. Galerie současného umění by se do své nové budovy měla stěhovat příští rok na jaře. Cena za rekonstrukci by neměla přesáhnout dvě stě milionů.