Česká televize reaguje na distanční výuku, opět povolala UčíTelku

Ředitel ČT Petr Dvořák: Na obrazovky se vrací UčíTelka, rozšiřujeme i další program (zdroj: ČT24)

V reakci na zavedení distanční výuky se od čtvrtka vrací do vysílání České televize vzdělávací program UčíTelka. Učit se s ním mohou prvňáčci i žáci vyšších ročníků prvního stupně. Dětem i učitelům je k dispozici také vzdělávací web ČT edu, kde potřebné materiály najdou i studenti středních škol.

„Na jaře jsme si potvrdili, že umíme rychle reagovat na nečekané situace, a nyní tyto zkušenosti opět zúročujeme,“ podotýká generální ředitel ČT Petr Dvořák. Podle jeho slov pořad UčíTelka tehdy sledovalo každé třetí dítě ve věku šest až deset let.

UčíTelku bude opět hostit program ČT2, a to od čtvrtka 15. října každé všední dopoledne. „Využili jsme toho, co se natočilo na jaře,“ uvedl Petr Dvořák, proč mohla Česká televize obnovit UčíTelku tak rychle. „A pokud by se měl nouzový stav prodlužovat, pak jsme schopni na to reagovat, ale doufám, že to nebudeme muset udělat,“ dodává.

Pomáhá i ČT edu a web Déčka

Učení z domova podporuje a pomoc rodičům i učitelům nabízí také vzdělávací web ČT edu. K dispozici je na něm přes pětasedmdesát tisíc minut naučných videí z více než třiceti předmětů. Oproti červnu je dnes rozsah webu třikrát větší. Nové vzdělávací materiály Česká televize doplnila v souladu s doporučeními odborného panelu, do nějž se v červnu zapojila téměř tisícovka pedagogů z různých škol a regionů.

Bezpečný prostor a chytrou zábavu pro ukrácení volného času poskytuje web Déčka, a to třeba na stránkách Nenudím se doma.

ČT myslí také na seniory či handicapované

Na aktuální omezení reaguje Česká televize i dalšími změnami. „Program ČT3, který jsme experimentálně spustili v březnu, je stále v provozu a pomáhá seniorům překlenout dobu, kdy je třeba omezit setkávání,“ připomíná Petr Dvořák.

„Nezapomínáme ani na handicapované spoluobčany a společně s posílením aktuálního zpravodajského servisu jsme také okamžitě rozšířili tlumočení do znakového jazyka. A v neposlední řadě se chystáme opět živě vysílat nedělní bohoslužby,“ vyjmenoval další novinky generální ředitel ČT.