Pastýřka a kominíček natočili večerníček na pražských střechách a na jeden záběr

Zákulisí příprav na natáčení pohádky Pastýřka a kominíček (zdroj: ČT24)

Večerníček letos slaví padesát pět let na obrazovce. Česká televize odvysílá jako dárek pro děti i rodiče k tomuto výročí filmovou pohádku Pastýřka a kominíček. Příběh podle Hanse Christiana Andersena načetl Jiří Lábus a natáčel se na jeden záběr na pražských střechách. Pastýřku hraje Tereza Ramba, další role zastali artisté a tanečníci. Pastýřku a kominíčka odvysílají ČT:D a ČT2 poslední srpnový den v 18:45, tedy v čase tradičního večerníčka.

Andersenova pohádka je příběhem dvou porcelánových postaviček, které se do sebe zamilují. Její filmová adaptace vychází z projektu Film Naživo režiséra Viktora Tauše, který natáčí  vybraná divadelní představení v netradičních prostorech. Vždy na jednu kameru a v přímém přenosu do desítek kin bez dalších repríz. 

„Pastýřku a kominíčka zamýšlíme jako pohlazení dětem na cestu zpět do škol. Andersenova pohádka se zde však také stává oslavou živé kultury a projevem touhy po možnosti jejího návratu domů, do divadel,“ podotýká Tauš.

Na pozadí Pražského hradu

„Rozhodli jsme se vytvořit jedno monumentální spektakulární představení Pastýřky a kominíčka, které se odehrává na pozadí Pražského hradu. V divadlech se používají kulisy, které navozují, že se příběh odehrává třeba v Paříži. My žádné malovat nemusíme. Zasadíme Andersenovu pohádku, stejně jako obrázek Jiřího Trnky, přímo na pražské střechy,“ uvedl před natáčením spoluautor projektu Ondřej Kobza. 

Spolu s Terezou Rambou jako pastýřkou příběh pohybem vypráví také soubory Cirk La Putyka, Losers Cirque Company a Dekkadancers, na klavír hraje virtuos Ivo Kahánek. Pohádkou provede Jiří Lábus.

Česká televize připravuje do vysílání i další nové večerníčkové příběhy. Například na podzim se děti mohou těšit na Honzu a beránka, který v sobě spojuje výtvarný projev Josefa Lady a klasickou pohádkovou postavu českého Honzy.