Bezplatné deníky Metro a Metropolitní expres se v pondělí sloučí

Praha - Bezplatné deníky Metro a Metropolitní expres se sloučí do jednoho titulu. Pod staronovým názvem Metro vyjdou poprvé 7. dubna. Vyvrcholí tím změny, které začaly koncem loňského roku, kdy majoritní podíl v deníku Metro koupilo vydavatelství Mafra. To vedle zmíněného bezplatného Metropolitního expresu vlastní také Mladou frontu Dnes nebo Lidové noviny.

Obnovené Metro vyjde v nákladu 340 tisíc kusů pod vedením nového šéfredaktora Josefa Rubeše. Navýší také počet stran na dvacet čtyři až dvacet osm a převezme některé rubriky Expresu jako na příklad stránku v anglickém jazyce. Na rozdíl od staré podoby bude sešité. K tomuto rozhodnutí dospěl vydavatel poté, co loni na podzim vypověděl Dopravní podnik Praha deníku smlouvu, neboť ji právě nesešitými listy Metro porušovalo. Proto také nemohlo být u podzemní dráhy distribuováno. 

„Spojení s Metropolitním expresem bylo jednoznačnou volbou. Vycházelo se z toho, že se spojí silné stránky obou titulů, což v praxi znamená využití obchodní a marketingové síly značky Metro s obsahovou kvalitou Metropolitního expresu,“ citoval marketingového ředitele Metra Aleše Pýchu internetový server Česká média.

Česká mutace Metra, které jinak vychází ve více než sto městech Evropy, Severní i Jiřní Ameriky a Asie, se poprvé objevila v roce 1997 a osm let byla jediným bezplatným deníkem. Na podzim 2005 mu začalo konkurovat 24 hodin, o půl roku později se připojil i Metropolitní expres. Od ledna 2005 je Metro k dostání také ve většině krajských měst. Nejnovějším českým bezplatným deníkem pro Prahu je ekonomický titul E15, vychází od loňského listopadu.