ČT získala tři ocenění za pomoc památkám

Praha - Česká televize získala tři ceny v kategorii televizní dokument v 11. ročníku soutěže Média na pomoc památkám. Ceny jsou udělovány za články a příspěvky vedoucí k popularizaci památek a jejich historie a informování o aktuálním stavu péče o ně.

V kategorii televizní dokument uspěl Josef Císařovský za režii a scénář dokumentu Příběh jedné asanace. Porota tvůrce ocenila především „za nevšední zpracování barevné, zvukové a faktografické složky dokumentu o tragické bezohlednosti politiků a technokratů, kteří zlikvidovali staré předměstí Loun“.
 
Za trvalý zájem o památky v regionu jižních Čech prezentovaný zejména v pořadu Toulavá kamera byla oceněna Mirka Bezrouková. Úspěch ČT podtrhl Vít Hájek, kterého porota ocenila za režii a scénář k dokumentu Modli se a podnikej věnovaný aktuálnímu problému církevních restitucí.
 
Soutěž Média na pomoc památkám pořádá Syndikát novinářů ČR spolu s občanským sdružením Pro Bohemia. V jejím 11. ročníku porota posoudila 289 prací. Nad slavnostním předáváním cen, které spolupořádal senátní výbor pro vzdělávání, vědu a kulturu, převzal záštitu ministr kultury Václav Jehlička.