Dvě Číňanky chtějí po CNN přes miliardu dolarů za urážlivé výroky komentátora Caffertyho

Peking/New York - Čínská učitelka a kosmetička podaly u newyorského soudu žalobu na televizní stanici CNN. Požadují po ní 1,3 miliardy dolarů, tedy jeden dolar na každého Číňana, za urážlivé výroky komentátora stanice Jacka Caffertyho. Ten v televizním pořadu prohlásil: "Myslím, že naše vztahy s Čínou se určitě změnily. Také si ale myslím, že v zásadě jde o stejnou bandu lumpů a gangsterů jako v uplynulých 50 letech."

Komentátor dále řekl, že Spojené státy „nadále pokračují v dovozu čínského šuntu s barvami obsahujícími olovo a přiotráveného žrádla pro domácí zvířata. Tím v Číně vytváříme pracovní místa, kde lze platit dělníkům dolar měsíčně a produkovat levné krámy, které si posléze kupujeme ve Wal-Martu“.
 
Obě ženy tvrdí, že Caffertyho výroky urazily všechny Číňany a způsobily jim psychickou újmu. Požadují proto odškodné jeden dolar pro každého Číňana. Ve středu zažalovalo CNN ze stejného důvodu u pekingského soudu 14 čínských právníků, kteří žádají po stanici veřejnou omluvu.
 
CNN už se minulý týden za Caffertyho výroky omluvila. Vedení stanice zdůraznilo, že slova o bandě „se týkala čínského vedení, nikoli čínského lidu“, a omluvilo se za tuto formulaci.
 
Číně se však omluva nezdála dostatečná a podala na stanici formální stížnost. Komentátorovy výroky prý posílily vlnu protizápadních nálad, které se v Číně zvedly po zastávkách olympijského ohně v Londýně, Paříži a San Francisku, kde se konaly protičínské demonstrace.