Na Plzeňsku nahradí analogovou ČT2 digitální vysílání všech čtyř programů ČT

Plzeň - V pondělí před osmou hodinou ranní zahájí Česká televize ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi experimentální digitální vysílání pro západní Čechy z Krašova na Plzeňsku. Vysílat se takto budou všechny čtyři programy, které stanice vyrábí. Ukončí zároveň analogové pozemní vysílání ČT2 z vysílače Plzeň-Krkavec.

Vysílat se bude na 34. kanále, který musí být pro tyto účely uvolněn. Z tohoto důvodu skončí v daném místě analogové vysílání ČT2, a to přesně v 7 hodin 59 minut ráno. Signál ČT2 z vysílače Plzeň-Krkavec lze již od 16. června 2008 snadno identifikovat prostřednictvím speciálních symbolů: piktogramu (4 čtverce v pravém spodním rohu obrazovky) a informační textové lišty.

Ostatních diváků v Plzeňském kraji, kteří uvedené atributy na Dvojce neregistrují, se vypnutí analogového vysílání ČT2 nedotkne. Analogový příjem z jiného vysílače jim zůstane zachován. I oni si samozřejmě mohou od 28. června 2008 naladit digitálně ČT1, ČT2, zpravodajskou ČT24 a ČT4 SPORT z multiplexu veřejné služby.

Česká televize úspěšně zahájila digitální přenos v pěti místech - Praze, Brně, Ústecku, Domažlicku a v Ostravě. Zatím nikde neproběhl úplný přechod a nadále vedle sebe existuje analogový i digitální signál.

Všechny informace o digitalizaci programů České televize najdou zájemci na internetových stránkách http://www.digict.cz.