Záruba: ČT bude z Pekingu vysílat 48 hodin denně

Praha - Česká televize připravuje z pekingských olympijských her od 8. srpna nepřetržité vysílání na programech ČT2 a ČT4 SPORT po dobu šestnácti dnů. Na ČT2 bude vysílat Olympijské studio, jak ho znají diváci z předchozích olympiád. Na čtyřce bude možnost podívat se na sporty, které byly dříve při jednom programu nedostupné. Dvěma programy se zároveň řeší časové kolize medailových disciplín.

Živé sportovní přenosy poběží od tří hodin ráno do 18 hodin odpoledne, pak nastane prostor pro záznamy. Každý večer v 18 a 21 hodin půjde denní souhrn událostí - Velký přehled. „Maximum, co půjde, budeme vysílat živě,“ prohlásil šéfdramaturg olympijského vysílání Robert Záruba.

Poprvé v historii se počet vysílacích tras z olympiády zvýší na osm až devět, což umožní operativní změny v programu. „Úkolem moderátora bude znát časový rozpis jednotlivých disciplín, rozlosování a aktuální průběh soutěží. Hlavní je umět vybrat v daný moment správné programové vyladění. Vždycky chceme ukázat našeho reprezentanta živě při výkonu nebo s minimálním zpožděním,“ zdůraznil Záruba.

Do dějiště her se kromě technického štábu vypravuje 11 komentátorů, dva reportéři a jeden redaktor a vedoucí týmu. Komentátory doplní i trojice expertů na atletiku, plavání a basketbal. V Praze v Olympijském studiu se budou střídat Vojtěch Bernadský, Petr Vichnar a Robert Záruba.

Celá řada televizí má své studio z olympiády přímo v Pekingu. „Česká televize si tuto možnost nemůže dovolit především z finančních důvodů, současně by to bylo nesmírně technicky náročné,“ uzavřel Záruba.