Google provází internetovou sítí již deset let

Silicon Valley - Světově nejrozšířenější internetový vyhledávač Google oslavil dekádu své virtuální existence. Vyhledávací portály nejsou tím hlavním, kvůli čemu se na internet připojujeme, jeho služby jsou však v dnešní době nenahraditelné. Ani dva chytří studenti Stanfordské univerzity si při zakládání domény v roce 1998 zřejmě neuvědomovali, že vypouštějí do světa budoucího magnáta mezí informačními průvodci. Google je nejvýnosnější firma na světě. Ročně investuje miliony do vylepšování struktury, zrychlování práce a nových technologií, zahrnujících veškeré potřeby našeho života. Vývojové týmy Googlu po celém světě si uvědomují zásadní roli informací pro budoucnost. Nejmocnějším se může stát ten, který bude pánem nad informacemi. Google již dávno nejmocnější je, přesto stále vylepšuje a vyvíjí.

Server Google přišel s převratným typem vyhledáváním. Jeho prostřednictvím se stalo mnohem přehlednější a jednodušším, jak uvádí Aleš Miklík ze serveru lupa.cz. Portál, pro jehož název se autoři inspirovali fantazií devítiletého Miltona Sery, vydělává 6 milionů dolarů během čtvrtletí. V posledních letech se stává nejlukrativnějším reklamním médiem. Spojením pohodlného vyhledávání a plnění náročných požadavků uživatelů se google stal průvodcem milionů lidí na celém světě. V České republice má stále převahu zástupce tuzemských vyhledávačů, přesto mají Češi ve vývoji nejrozšířenějšího serveru své místo. Desítky českých odborníků pracují ve vývojových centrech po celém světě.

Budoucnost snadného získání informací z jakéhokoliv místa tkví podle odborníků v maximálním spojení služby internetového vyhledávání a služeb mobilních médií. „Podobu vyhledávačů v příštích pěti letech lze snadno odhadnout. Přínosy v oblasti výpočetní techniky budou znamenat rychlejší získávání aktuálnějších informací za méně peněz,“ tvrdí internetový odborník Libor Nováček. Budoucím trendem je také důraz na vizualizace informací. Lidé začínají upřednostňovat obrázky či videa nad psaným textem. Vývojáři internetových portálů se právě tímto směrem snaží ubírat.

Googling - nauka o získávání informaci

Google se za několik let stal jedním z nejsilnějších hráčů na mediálním poli. V mapování nepřehledného labyrintu informačních toků mezi svými konkurenty prozatím stále vítězí. Svůj úspěch přisuzuje důrazu na snadnou manipulaci. Přes veškerou snahu však na rapidní růst internetové sítě nestačí, a proto výčet nalezených odkazů značně reguluje. „V dnešní nabídce je důležité umět šikovně pracovat s informacemi. Uživatelé se musí naučit vyhledávat, jinak je možné se v nepřeberném množství údajů jednoduše ztratit,“ dodává Nováček.

Dá se předpokládat, že monopol portálu, který má již vlastní družici, v budoucnu nezaznamená sestupný trend. Ve světovém byznysu vzbuzuje respekt, ačkoliv jeho role internetového spojovníku je spíše nenápadná. Za jednoduchým kliknutím, které ve zlomku sekundy zobrazí požadované odkazy, však stojí usilovná práce statisíců počítačových expertů, kteří se snaží zkrotit a uspořádat virtuální síť. Pokud bude se bude internet i nadále rapidně rozšiřovat, o zájem a existenci se Google bát nemusí.