ČT začne na Karlovarsku a Sokolovsku vysílat digitálně z Klínovce

Karlovy Vary - Česká televize začne od 15. prosince vysílat digitálně z krušnohorského Klínovce. Šířený signál si diváci naladí na Karlovarsku a Sokolovsku. Klínovecký vysílač takzvaného veřejnoprávního multiplexu je posledním, který bude letos uveden do provozu.

Digitální zemské vysílání (DVB-T) zprostředkuje příjem programů ČT1, ČT2, zpravodajského kanálu ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě a dále pak doplňkové digitální služby a stanice Českého rozhlasu. Vysílání zahájí ČT v ranních hodinách na 36. kanálu. Vznikne tak lokální síť pokrývající se sousedním vysílačem na Zelené hoře u Chebu území Karlovarského kraje.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top boxu, nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nutná je nepoškozená, správně
nasměrovaná, pevná venkovní anténa a anténní svod z odpovídajícího
koaxiálního kabelu.

V západních Čechách začala digitalizace vysílání ČT koncem roku 2006, kdy vysílač na Vraním vrchu u Domažlic zahájil šíření digitálního signálu pro Domažlicko a části Tachovska a Plzeňska. Od letošního června mohou na Plzeňsku diváci naladit digitální komerční stanice Óčko, Z1, Public TV a Primu. Vysílač Krašov začal digitálním signálem pokrývat Plzeňský kraj a část Karlovarského kraje od 28. července. 

Více o digitalizaci: internetový speciál www.digict.cz, teletext ČT1 na straně 650 a tel. linka 261 13 74 74 (denně od 07:30 do 20:00).