Kdo vyhraje Sportovce roku? Rozhodnutí padne zítra

Praha - V Hudebním divadle v Karlíně v sobotu večer proběhne vyhlašování ankety Sportovec roku 2008, o němž svými hlasy rozhodují dvě stovky sportovních novinářů. Mezi favorizovaná jména patří především čeští olympijští vítězové: oštěpařka Barbora Špotáková a sportovní střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký. Mezi adepty na "medailové stupně" patří také běžec na lyžích Lukáš Bauer, celkový vítěz Světového poháru.

V nominované desítce jsou vedle těchto čtyř favoritů také obhájkyně prvenství rychlobruslařka Martina Sáblíková, stříbrní medailisté z Pekingu veslař Ondřej Synek a vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner, třináctý cyklista z Tour de France Roman Kreuziger a vítězka závodu SP ve slalomu lyžařka Šárka Záhrobská.

Za mírnou favoritku je považována Špotáková, která loni vedle zlata z Pekingu po nebývale dramatické soutěži vyhrála i finále atletické Grand Prix ve světovém rekordu. Emmons si navíc přivezla z olympiády ještě stříbrnou medaili, Kostelecký vyhrál v Pekingu střelbu na trap. Bauer vedle Světového poháru loni jasně vyhrál také prestižní seriál Tour de Ski.

Do „top 10“ se neprobojoval ani Jágr, ani Šebrle

Poprvé od roku 1993 není v desítce zástupce kolektivního sportu, zatímco v letech 1994 až 2007 byl zastoupen vždy fotbal i hokej. V desítce není prvně od roku 1999 ani desetibojař Roman Šebrle, vítěz ankety z roku 2004. Jedenáctý skončil hokejista Jaromír Jágr, král českého sportu 2005.

Za první místo v anketě je odměna čtvrt milionu korun, druhý sportovec dostane 200 000, třetí 170 000 a prémie jsou odstupňované až do desáté pozice. Nejlepší tým si rozdělí 100 000 korun. Udělovat se opět bude také Cena Emila Zátopka pro sportovní legendu a vyhlášen bude také nejlepší junior roku. O vítězi rozhodují novináři sdružení do Klubu sportovních novinářů.

Nominovaná desítka v abecedním pořadí:

Lukáš Bauer (lyžování - běh)

Kateřina Emmons (sportovní střelba)

David Kostelecký (sportovní střelba)

Roman Kreuziger (cyklistika)

Martina Sáblíková (rychlobruslení)

Ondřej Synek (veslování)

Barbora Špotáková (atletika)

Tomáš Verner (krasobruslení)

Jaroslav Volf - Ondřej Štěpánek (vodní slalom)

Šárka Záhrobská (sjezdové lyžování)

  • Olympijské kruhy autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/128/12753.jpg
  • Roman Šebrle zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/278/27721.jpg