Sněmovna obsadila jen pět ze šesti volných míst v Radě ČT

Praha - Sněmovna obsadila pět ze šesti míst v patnáctičlenné Radě České televize, která měla zaplnit. Staronovým členem rady v tajném hlasování zvolila jejího současného místopředsedu Jana Prokeše, k němuž přidala režiséra Jiřího Kratochvíla. Tři členy rady vybrala už minulý týden: Stali se jimi bývalý senátor ODS Josef Pavlata, Petr Koutný a někdejší mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Zvolení radní se budou podílet na výběru generálního ředitele České televize. Členství v radě se ujmou po 28. květnu, kdy nahradí Milana Badala, Petra Uhla, Jiřího Voráče a Dobromila Dvořáka, jemuž se ani ve druhém volebním kole nepodařilo mandát obhájit, neboť získal pouhých osm hlasů. Mezi nezvolené se zařadila také někdejší hlasatelka Eva Jurinová, mluvčí motolské nemocnice.

V dalších volbách poslanci nevybrali nástupce amerikanisty Jana Jařaba, který na členství v radě rezignoval ke 3. březnu kvůli akademickému angažmá v zahraničí. Žádný ze tří kandidátů však ani ve druhém volebním kole nezískal potřebnou většinu, byť nejblíže k ní měl opět Václav Nájemník.

Funkční období členů rady je šestileté, vždy po dvou letech se obměňuje třetina rady. Členy rady volí poslanci na návrh společenských a dalších organizací. Stávající rada se ve středu dohodla na tom, že generálního ředitele veřejnoprávní televize budou vybírat až v obměněném složení, bude jich ale stále jen 14, pokud sněmovna na červnové schůzi nestihne obsadit poslední prázdné místo. Dosavadnímu šéfovi veřejnoprávní televize Jiřímu Janečkovi končí mandát 16. července. Generální ředitel je jmenován na šest let.