Portál Mininova musí odstranit všechny odkazy na chráněná díla

Amsterodam - Nizozemský soud nařídil tamnímu portálu pro sdílení dat Mininova, aby ze svých serverů do tří měsíců odstranil všechny odkazy na díla chráněná autorským zákonem. Jinak mu hrozí pokuta až pět milionů eur. Mininova, která je stejně jako kontroverzní švédský portál Pirate Bay indexem souborů využívaných pro sdílení dat prostřednictvím protokolu BitTorrent, zvažuje odvolání. Informovala o tom agentura AP.

Nejčastěji se Mininova využívá pro šíření softwaru, hudby a filmů. Podle zakladatele portálu Erika Dubbelboera uposlechnout rozsudek znamená změnit způsob, jak portál funguje. „Co by to znamenalo konkrétně, nyní nedokážeme říct,“ řekl.

Soud v Utrechtu vyhověl organizaci Stichting Brein, kterou financují držitelé autorských práv. Mininova podle něj podněcuje uživatele k tomu, aby porušovali autorská práva a má z toho díky reklamě na svých stránkách zisk. „Tento soud nesouhlasil a argumentem Mininovy, že je pro ni nemožné najít a odstranit torrentové soubory, které odkazují na materiály chráněné autorským právem,“ uvedl soud.

Podle soudu nestačilo, že Mininova na rozdíl od Pirate Bay odstraňovala konkrétní soubory, když ji o to majitel práv požádal. Portál prý měl vycházet z předpokladu, že všechna komerční multimediální díla jsou chráněna autorským zákonem. „Podle soudu se všeobecně ví, že komerčně tvořené filmy, počítačové hry, hudba a televizní seriály jsou chráněny autorským právem a že opačně je tomu jen ve výjimečných případech,“ stojí rovněž v rozsudku.

Pod velkým tlakem je v poslední době i portál Pirate Bay. Kontroverzní stránka, jejíž zakladatelé byli odsouzeni za porušování autorských práv, byla v uplynulých dnech z nařízení švédského soudu odpojena od internetu.