Internet v Česku překonává další hranici - 100 Mb/s

Praha – Největší tuzemská kabelová firma UPC dnes spouští 100megabitový internet. Připojuje se tak k malým regionálním poskytovatelům, kteří už internet s rychlostí v řádech desítek megabitů nabízejí. Umožňuje to technologie optických vláken.

Stahování hudebního CD by mohlo trvat s novým internetem minutu, filmu v DVD kvalitě sedm minut. Za vysokorychlostní přípojku zákazník zaplatí 1750 korun měsíčně, za její levnější – padesátimegovou - variantu 1300 korun. 

UPC není první, kdo takto rychlý internet nabízí, jde ale o první široce dostupnou nabídku. Stomegabitový internet může v současnosti využít zhruba osm set tisíc domácností. „Není to bezkonkurenční nabídka. V regionech jsou poskytovatelé, kteří nabídnou podobnou rychlost. Ti ale většinou působí jen v malých oblastech,“ uvedl redaktor časopisu Chip Vratislav Klega.

Poskytovatelé internetu zrychlují (zdroj: ČT24)

Například na Praze 13 nabízí 50megabitový internet firma Centrio. Stomegabitový internet chystá i největší poskytovatel v Česku, Telefónica O2. Na jeho zavedení je podle společnosti však ještě brzy. „V současné chvíli je trochu předčasné, aby zákazníci měli rychlost až 100 megabitů za sekundu,“ říká mluvčí společnosti Telefónica O2 Martin Žabka.  

Podle Klegy se už ale v Česku vyskytují služby, které dokážou využít takovou rychlost připojení, například video na přání, stahování filmů či hudby. „Rychlý internet bude potřeba, a to například pro využívání moderních multimediálních potřeb – pro streamování videa ve vysokém rozlišení a stahování multimediálního obsahu z internetu,“ potvrzuje redaktor serveru Technet.cz Václav Nývlt. 

Vysokorychlostní internet je však náročný na výkon počítače, na bezproblémový chod je potřeba maximálně tři roky starý stroj a rychlé síťové připojení.

Rozmach vysokorychlostního internetu by měl být podle manažera komerčních služeb UPC Lukáše Abazída v letech 2010 a 2011.