Nové studio ČT Brno bude zřejmě stát v Líšni

Brno - Nové studio České televize (ČT) v Brně bude zřejmě stát v městské části Líšeň na pozemcích, které ČT koupí od firmy Zetor za 40 milionů korun. Nákup ve středu jednomyslně schválila i Rada ČT. Řekla to mluvčí brněnského televizního studia Hana Orošová. V minulosti ČT zvažovala několik míst, vždy od nich ale nakonec upustila. Studio bude podle dřívějších informací stát 600 milionů korun. Termín dokončení stavby zůstává podle mluvčí stejný, tedy rok 2013.

Celková výměra pozemků v Líšni činí 17 000 metrů čtverečních. Do konce října bude opět vypsáno výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace. „Podle našeho mínění se jedná o obrovskou výzvu pro odbornou veřejnost, protože projekt televizního studia je zadáním jistě ojedinělým,“ uvedla Orošová.

Ještě před několika měsíci to vypadalo, že nové studio bude stát v Brně-Bosonohách. Nakonec od toho však ČT ustoupila. Důvodem byly potíže s výkupem pozemků pro stavbu. V souvislosti s neúspěšným jednáním o výkup pozemků musela ČT zrušit i výběrové řízení na zhotovitele projektu ke stavbě. Důvodem je, že zadání soutěže vycházelo z podmínek, které nabízel právě pozemek v Bosonohách, na němž se mělo stavět „na zelené louce“.

Televize v minulosti usilovala i o areál bývalých Jaselských kasáren poblíž centra Brna, v nichž se natáčel seriál Četnické humoresky. Nakonec si to ale kvůli vysoké ceně a nevyjasněným vlastnickým poměrům rozmyslela. V úvahu také dříve jako náhradní varianta přicházelo umístění studia v brněnské části Žebětín.

Finance poplynou z prodaných starých budov

Nyní sídlí televize ve dvou budovách v centru města. Dispozičně ale ne zcela vyhovují potřebám ČT. Budovy pocházejí z první republiky a dosud nebyly celkově rekonstruovány. Budova Typos v Jezuitské ulici byla původně bytovým domem a prostory v suterénu, kde je nyní studio, bývaly tančírnou. Budova v Běhounské ulici sloužila dříve jako banka. Dále má ČT ještě sklady a garáže v Židenicích. Všechny budovy by chtěla prodat a z výtěžku uhradit část nákladů na výstavbu nového sídla.