Jandák chce kvůli Hrehovi odvolat Radu ČTK

Praha – Radim Hreha, který byl Radou ČTK zvolen novým ředitelem, ale poté byl odvolán, se bude proti tomuto rozhodnutí bránit soudní cestou. Podle něj Rada ČTK jednala protizákonně. Stejný názor má i předseda sněmovní mediální komise Vítězslav Jandák. Ten podle serveru iDnes.cz svým kolegům navrhne, aby se o odvolání radních hlasovalo.

Rada ČTK vyhlásila kvůli odchodu dlouholetého šéfa ČTK Milana Stibrala v červnu výběrové řízení, z něhož jako vítěz vzešel právě Hreha. To se však zaměstnancům největší tiskové agentury v zemi nelíbilo. Poukazovali hlavně na jeho manažerské selhání při působení na postu generálního ředitele Slovenské televize, jeho působení v České televizi a jeho údajné politické a lobbistické vazby a zájmy.

Stibral si svou rezignaci rozmyslel a na popud zaměstnanců se rozhodl na ředitelský post vrátit. A Rada ČTK zareagovala. Hrehu odvolala a bývalého šéfa ČTK vrátila zpátky do funkce. Jandák tvrdí, že tím radní popřeli své předchozí rozhodnutí, což je podle něj v rozporu se zákonem. „Podle mě pan Stibral není legitimním generálním ředitelem ČTK. Oslovím kolegy, abychom hlasovali o odvolání Rady ČTK, už je nutné s tou situací něco dělat,“ řekl Jandák.

Hreha se chce kvůli rozhodnutí Rady ČTK bránit. "Vzhledem k tomu, že Stálá komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny PČR vyzvala na svém zasedání dne 1. října 2009 Radu ČTK, aby do včerejšího dne uvedla stav ČTK do souladu se zákonem, zdržel jsem se do této chvíle právních kroků, vedoucích k tomu, abych se ujal funkce generálního ředitele ČTK na základě rozhodnutí soudu. Protože Rada ČTK ve stanoveném termínu protiprávní stav neodstranila, nezbývá mi jiná možnost, než postupovat dále právní cestou, uvedl Hreha ve svém prohlášení.

Valčáková: Rozhodnutí rady odpovídají zákonům

Hreha zároveň ve svém prohlášení upozornil smluvní partnery ČTK, že jakékoliv smluvní závazky přijaté současným managementem od 1. října 2009 mohou být soudní cestou prohlášeny za neplatné.

Předsedkyně rady Pavla Valčáková ovšem s odkazem na právní analýzu trvá na tom, že rozhodnutí rady zákonům odpovídají. Valčáková připomněla právní posudek, podle něhož je volba generálního ředitele ČTK v pořádku. „Posudek jasně dokazuje, že jsme provedli veškerá usnesení v souladu se zákony,“ dodala.

Milan Stibral
Zdroj: ČT24