Budapešť hostila konferenci hackerů a bezpečnostních expertů

Budapešť – Maďarská metropole o víkendu hostila největší setkání hackerů ve střední a východní Evropě. Na konferenci Hacktivity se mluvilo hlavně o hrozbách, které číhají na internetu a bezpečnosti počítačových systémů. Setkání se zúčastnil i jeden z předních světových bezpečnostních expertů - Bruce Schneier z Kalifornie.

Účastníci konference varovali před lehkovážným zveřejňováním osobních údajů na internetu, a to především na stále oblíbenějších sociálních sítích. „Zveřejňujeme své osobní údaje, užíváme služeb internetu bez rozmyslu a tím vystavujeme nebezpečí nejenom sebe, ale i jiné,“ zdůraznil pořadatel Hacktivity 2010 Csaba Krasznay.

Diskutující upozornili také na to, že nedostatečná ochrana není jen záležitostí jednotlivců, ale i velkých společností. Ty podle nich investují horentní sumy do výpočetní techniky, ale samotná data, která jsou podle expertů nejcennější, zůstávají častokrát nechráněná. „Devětadevadesát procent firem, které využívají databáze, nejsou schopny je ochránit,“ konstatoval Ondřej Šťáhlavský z Fortinet.cz.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Stejný názor zastával i hlavní host konference, bezpečnostní expert Bruce Schneier. Problém nízké úrovně bezpečnosti je však podle něho v tom, že ji lidé od výrobců počítačů nevyžadují. „Většina lidí tomu nerozumí. Ale tak je to v pořádku, tak naše společnost prostě funguje. Ani já nerozumím bezpečnosti letecké dopravy, ale nastoupil jsem do letadla a přiletěl sem, protože jim věřím,“ řekl Schneier.