Rádio_FM se rušit nebude, otočil slovenský ministr kultury

Bratislava – Slovenský ministr kultury Daniel Krajcer, jenž včera představil svůj plán sloučení veřejnoprávního rozhlasu a televize, zmírnil svou představu zrušit kvůli úsporám vedle televizní Trojky i dva rozhlasové okruhy včetně alternativního Radia _FM. Obsah nekomerční stanice pro mladé by měl být zachován. Podle Krajcera se sníží pouze náklady na šíření programů Slovenského rozhlasu.

Kromě Rádia_FM se mělo omezit nebo úplně zrušit zahraniční vysílání Radio Slovakia International. „V návrhu a v diskuzi s odborníky budeme zvažovat efektivnost šíření samostatného okruhu Rádia_FM. Pokud se prokáže, že jeho šíření je efektivní, jsem přístupný i jinému řešení,“ řekl Krajcer, který ještě začátkem roku moderoval na televizi Joj diskuzní pořad De Facto.

„Garantuji, že v příštím roce vysílá Slovenský rozhlas s plným počtem programových služeb jako tento rok,“ řekl programový ředitel rozhlasu Ľuboš Machaj. „Můžu ubezpečit všechny posluchače, že to neznamená ohrožení vysílání v nejbližším období,“ dodal.

Posluchači rádia chvíli poté, co byly zveřejněny úvahy o rušení stanice, založili na Facebooku stránky Proti zrušení Rádia_FM, resp. Protestujeme proti zrušení Rádia FM, které měly k dnešní deváté hodině více než 20 tisíc fanoušků, informuje server Mediálne.sk.

Na sloučení dvou veřejnoprávních médií se dohodli zástupci stran slovenské vládní koalice. Podle premiérky Ivety Radičové by tento krok měl zlepšit práci obou médií, jejich program i financování. Reforma veřejnoprávních médií by se měla rozběhnout od příštího roku.

Daniel Krajcer
Zdroj: ČT24