Zahraniční vysílání ČRo na krátkých vlnách končí

Praha - Český rozhlas 7 - Radio Praha, jehož program je určen pro zahraničí, končí dnes po 75 letech vysílání na krátkých vlnách. Důvodem je redukce rozpočtu zahraničního vysílání ze strany ministerstva zahraničních věcí. Podle ředitele stanice Miroslava Krupičky ale posluchačů významně neubude. Hlavní platformou pro šíření vysílání bude internet. Na webových stránkách je možné poslouchat živé vysílání i záznam v různých formátech. Vysílání lze také stahovat nebo poslouchat v chytrých mobilech s operačním systémem.

Podle Krupičky po vypnutí krátkých vln zásadní úbytek posluchačů nenastane. „Většina posluchačů dnes konzumuje zpravodajství Radia Praha na internetu. Na Radio.cz registrujeme kolem milionu návštěv měsíčně. I když o nějaké posluchače přijdeme, nebude to dramatické,“ uvedl Krupička.

Vedle internetu bude vysílání dostupné na satelitu Astra 3A v paketu CS Link a na některých zahraničních rozhlasových stanicích, které program Radia Praha přebírají.

Český rozhlas 7 vysílá zpravodajství z České republiky v šesti jazycích: anglicky, německy, francouzsky, španělsky, rusky a česky. Vedle toho provozuje webové stránky krajane.net.