RRTV vzala na vědomí zánik licence zpravodajské stanice Z1

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém úterním zasedání vzala na vědomí, že společnosti První zpravodajská zanikla 24. ledna licence k provozování televizního programu Z1, a to jak v kabelovém a družicovém, tak pozemním digitálním vysílání. Zpravodajská televize Z1 vysílala digitálně od června 2008, vysílat přestala o půlnoci na 25. ledna. Základem programu Z1 byly ekonomické informace, finanční zpravodajství a zprávy související s byznysem. Denně si podle informací Lidových novin stanici naladilo zhruba 335.000 diváků, což však není ani procento na celkové sledovanosti televizí v Česku.

Vlastník televize, investiční skupina J&T, oznámila ukončení vysílání Z1 v pondělí 24. ledna. Mezi hlavní důvody patřila nepříznivá finanční situace televize. Podle mluvčího skupiny Petra Málka náklady na provoz Z1 v loňském roce převyšovaly 100 milionů korun. „Ztráta se za loňský rok předběžně pohybuje také na sto milionech korun,“ řekl tehdy Málek.

O ukončení vysílání Z1 se spekulovalo už v roce 2009. Z krize ji tehdy vyvedl nový ředitel Zdeněk Šámal, původního generálního ředitele Martina Mrnku vystřídal počátkem léta 2009. V průběhu půl roku se mu podařilo podle analýz zveřejněných v tisku zvýšit v cílové skupině diváků od 15 let sledovanost denně o 50.000 na 204.000 diváků. Šámal ale musel přistoupit k radikální změně programového schématu, zaměřil její vysílání více na ekonomiku a zrušil víkendové živé vysílání. O víkendu Z1 vysílala pouze dokumenty.