Německo zakázalo celoevropský prodej tabletu od Samsungu

Düsseldorf - Vrchní zemský soud v Düsseldorfu zakázal celoevropský prodej počítačového tabletu Galaxy Tab 7.7 od Samsungu. Soudce tak vyhověl žádosti amerického konkurenta Apple, podle něhož přístroj jihokorejského výrobce okopíroval vzhledové prvky jeho populárního počítače iPad. Naopak Apple neuspěl se svým odvoláním proti povolení německého prodeje tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1N.

S modelem Galaxy Tab 7.7 měl Samsung problém už loni v září, když jej musel stáhnout z veletrhu IFA v Berlíně. „Samsung respektuje rozhodnutí soudu (Okresní soud v Düsseldorfu) z 2. září, a proto se rozhodl, že nebude na IFA ukazovat žádná další zařízení Galaxy Tab 7.7. Jsme však přesvědčeni, že to výrazně omezuje možnost výběru spotřebitele v Německu,“ prohlásila tehdy firma.

Přesto se rozhodnutí v kauze Galaxy Tab 7.7 Němců bezprostředně nedotkne, protože tento model Samsung u západních sousedů Česka nenabízí.

Ve Spolkové republice začal spor obou předních světových výrobců o model 10.1 už v loňském roce, kdy ho düsseldorfský soud Samsungu zakázal na místním trhu prodávat kvůli podobnosti s iPady. V Evropě má totiž Apple design svého počítače s dotykovou obrazovkou patentovaný. Samsung proto svůj tablet přepracoval a nazval ho Galaxy Tab 10.1N. Jeho prodej v Německu zemský soud v Düsseldorfu letos v únoru povolil, proti čemuž Apple podal odvolání.

Apple vede spory s několika konkurenčními výrobci chytrých mobilních telefonů a tabletů  v řadě zemí. Právní bitvy mezi Applem a Samsungem jsou však zvlášť tvrdé, protože tablety Galaxy s operačním systémem Android od americké firmy Google jsou pro iPady silnou konkurencí.

Tim Cook představuje nový iPad
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Jeff Chiu