Samsung vypustil do boje s iPadem novinku - Galaxy Note 10.1

Soul – Samsung začal prodávat nový tablet 1 a doufá, že se mu díky němu podaří stáhnout náskok konkurenčního iPadu. Na rozdíl od modelu amerického Applu dokáže Galaxy Note 10.1 i telefonovat a přichází s dalšími novými funkcemi. Novinka nejprve vstupuje do obchodů ve Spojených státech, Velké Británii a Jižní Koreji.

Samsung se pokouší Apple v oblasti tabletů porazit tím, co konkurenční iPad nemá. Nový Galaxy Note 10.1 proto nabízí speciální pero pro lepší kreslení, možnost pracovat zároveň ve dvou aplikacích na rozdělené obrazovce a desetipalcový displej. Jedná se rovněž o první tablet od Samsungu vybavený operačním systémem Android americké společnosti Google.

Cena zůstává stejná jako u předešlého modelu. Základní model s kapacitou 16 gigabytů bude v USA stát 499 dolarů (asi 10 150 korun). Prodávat se však bude pouze ve verzi wi-fi a rozlišení jeho monitoru je oproti Retina displeji u iPadu podstatně nižší.

Novinka má změnit vnímání tabletů, které byly dosud považované především jako zařízení ke sledování videí, čtení a prohlížení webových stránek. Samsung tím začíná příklon k pracovnímu využití.

Jihokorejská firma nový tablet vyrábí také s kapacitou 32 gigabytů, kapacita se dá ale rozšířit i pomocí externí paměťové karty. Doporučená cena této verze pro americký trh činí 549 dolarů (asi 11 200 Kč). Cena iPadu s kapacitou 32 gigabytů je přitom ještě vyšší - 599 dolarů.

Nový tablet od Samsungu (zdroj: ČT24)

Samsung vede se společností Apple řadu soudních sporů, v nichž se brání proti obvinění, že koncept svých tabletů okopíroval od Applu. Na některých trzích má předběžně zakázáno své výrobky prodávat, jinde naopak soudy stížnost Applu neuznaly. Důležitá právní bitva začala koncem července před soudem v Kalifornii.