ČT zaujala OH speciálem, projektem roku je prodej mall.cz

Praha – Český internet zná nejzajímavější projekty a služby za rok 2012. V anketě Křišťálová lupa, kterou organizuje server lupa.cz, se letos hlasovalo ve 14 kategoriích. Projektem roku je prodej internetového obchodu mall.cz, za stejným projektem stojí i letošní osobnost roku Ondřej Fryc, zakladatel Netretail Holdingu. Česká televize a její webový speciál k LOH zaujal v kategorii Obsahová inspirace, kde skončil druhý za serverem mixer.cz. V internetovém zpravodajství je web ČT24 čtvrtý, anketu vyhrál server iDNES.cz.

Tradičně nejsledovanější kategorii Projekt roku letos ovládla mimořádná událost kolem e-shopu mall.cz. Internetový obchod totiž zakoupil jihoafrický mediální koncern Naspers za téměř 6 miliard korun. „Je to velká událost na českém internetu, protože transakce za 6 miliard se v našich podmínkách moc nevídá,“ komentoval šéfredaktor pořádajícího webu David Slížek. V samotném hlasování o e-shopech ale mall.cz získal až čtvrté místo, zvítězil obchod alza.cz.

Letos poprvé organizátoři ankety zařadili kategorii veřejně prospěšných služeb. U uživatelů zvítězil server potravinynapranyri.cz, kde Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejňuje výsledky kontrol vadných potravin. „Tuto kategorii jsme navrhli, protože na českém internetu roste počet projektů, které jsou neziskové a poskytují některé služby, které by stát měl poskytoval, ale většinou to nedělá moc dobře. Kupodivu ale v této kategorii vyhrál web, za který státní správa zodpovědná je,“ dodává Slížek.

Ondřej Fryc, osobnost internetu 2012:

„Nakupování přes internet je fenomén po celém světě, ale Česká republika je ve srovnání s Evropou na špičce. U nás nakupují zákazníci online zdaleka nejvíc.“

V kategorii zpravodajských serverů prvenství obhájil iDNES.cz, následovaný weby novinky.cz a aktuálně.cz. Na čtvrté místo se zařadil portál ČT24. Seznam.cz se může pochlubit vítězstvím v kategorii Nástroje a služby za svou inovaci turistických map portálu mapy.cz.

Webové a mobilní aktivity ČT v loňském ročníku uspěly jako projekt roku, letos se aktivity ČTsport dotáhly mezi tři nejlepší v užší kategorii mobilní aplikace. Druhou nejlepší obsahovou inspirací je sportovní speciál ČT k letním olympijským hrám. Nepopulární „anticenu“ letos získal Centrální registr vozidel, který se od letního restartu dosud nepodařilo plně zprovoznit.

Projekt roku:

  1. Mall.cz - prodej firmy
  2. AVG - vstup na NYSE
  3. Demagog.cz
  4. iTesco.cz
  5. Rozpocetobce.cz
  6. Datová žurnalistika na IHNED.cz

Osobnost roku:

  1. Ondřej Fryc
  2. Josef Šlerka
  3. Pavel Zima
  4. Patrik Zandl
  5. Miloš Endrle
  6. Olgas Biernátová

Veřejně prospěšná služba:

  1. Potraviny na pranýři
  2. Dopravniinfo.cz
  3. Pamět národa
  4. Dobrý anděl.cz
  5. Demagog.cz
  6. KohoVolit.eu

Zpravodajství:

  1. iDnes.cz
  2. Novinky.cz
  3. Aktuálně.cz
  4. ČT24.cz
  5. IHNED.cz
  6. Česká pozice

Mobilní aplikace

  1. iDnes.cz - aplikace
  2. Novinky.cz - aplikace
  3. ČT Sport - aplikace
  4. AVG Antivirus pro Android
  5. Pubtran pro Android
  6. iKatastr2

Nástroje a služby:

  1. Mapy.cz - turistické mapy
  2. Úschovna.cz
  3. ČSFD.cz
  4. AAA Poptávka.cz
  5. ePoptávka.cz
  6. Twitter

Kompletní výsledky zde