Facebook představil novinku - aplikace Home pro mobily s Androidem

Menlo Park - Americká internetová sociální síť Facebook představila soubor aplikací s názvem Home, určený pro chytré mobilní telefony založené na nejpoužívanějším systému Android. Nový software má hlouběji integrovat nejpopulárnější sociální síť světa s mobilním telefonováním. Podle agentury Reuters může Facebook svou inovací odklonit část uživatelů od internetových služeb Googlu a zpomalit expanzi svého hlavního konkurenta v lukrativním sektoru smartphonů. ZDE si přečtěte první dojmy.

Skupina aplikací zasadí uživatelům Facebooku jejich aktivity na komunikační síti do centra jejich telefonů a z obyčejných telefonů se tím stanou „skvělé sociální telefony“, řekl na prezentaci šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Název Home znamená, že nový software umístí na domovská nastavení telefonů zprávy a vzkazy, které uživatelům přicházejí na Facebook. Jde o to, dát přednost „lidem před aplikacemi“, řekl Zuckerberg. „Proč musíme nejprve jít (při používání telefonu) na aplikace, abychom zjistili, co se děje s těmi, o které nám jde?“ dodal. Akcie Facebooku po prezentaci stouply o dvě procenta. Součástí nového softwaru bude nástroj pro posílání vzkazů zvaný Chat Heads a takzvaný Cover Feed. Obě tyto služby jsou dominantními prvky Facebooku a starají se o nepřetržité zásobování uživatelů zprávami, fotografiemi, aktualizacemi stavů a dalšími věcmi.
   
Takto vybavený telefon hned na úvodní obrazovce zobrazí novinky o přátelích a nabídne přímý vstup k dalším funkcím Facebooku. Cover Feed přinese na displej mobilu obrázky a nové zápisy kamarádů a uživatelé je budou moci ihned poklepáním na obrazovku okomentovat pomocí funkce „To se mi líbí“. Kromě toho se na okraji displeje objeví zprávy z facebookového komunikátoru, a to i tehdy, když bude spuštěna zcela jiná aplikace. V takovém případě uživatel uvidí kruhovou fotografii člověka, který se ho snaží kontaktovat. Poklepáním na zmíněný avatar, tedy identifikační obrázek známého, se spustí konverzace, dalším poklepáním je možné se vrátit zpět k práci s původní aplikací. Tato funkce se nazývá Chat Heads.

Facebook představil novinku Home
Zdroj: Marcio Jose Sanchez/ČTK/AP

Android vyvinula internetová společnost Google jako otevřený operační systém pro mobilní přístroje, který si kdokoli může přizpůsobit svým potřebám.

Facebook využívá rychlého nárůstu uživatelů, kteří vstupují na sociální sítě přes chytré telefony a tablety. Z více než miliardy uživatelů Facebooku to dělá už téměř 70 procent a asi 157 milionů jich vstupuje na síť výlučně přes mobilní zařízení.