Déčko odstartovalo dnem plným zábavy

Praha - Česká televize spustila historicky první vysílání nového dětského kanálu ČT :D. Déčko začalo vysílat v šest hodin ráno, kdy nejmladší diváky přivítal seriál Mach a Šebestová. Bohatý program na obrazovce od 10:00 doprovodil také dětský den v Centrálním parku na Pankrácké pláni. Pro děti i jejich rodiče byla až do 18:00 otevřena více než desítka stánků, připravené byly soutěže, tanec, ale i ukázky nových pořadů. Programem provázeli vedle známých tváří ČT i noví moderátoři dětských pořadů nebo herci.

DĚTSKÝ DEN DÉČKA (10:00-18:00)

Na hlavním pódiu a zároveň více než deseti stanovištích se malí návštěvníci i jejich rodiče měli možnost seznámit především s pořady a seriály nového kanálu ČT :D. Přítomni byli ale i tvůrci, moderátoři a herci, kteří byli dětem k dispozici i v rámci autogramiády. Česká televize pro děti připravila ochutnávku třeba z hudební hitparády Dé Pětka nebo z pořadu o vaření s Draky v hrnci. Kam se vydat o sobotách a nedělích na výlet, poradí zase nový pravidelný magazín Tamtam, v jehož stánku se děti mohly naučit orientovat v mapách. Na pódiu pak měly možnost vidět například moderátory dětských zpráv Kateřinu Maďarkovou a Petra Srnu.

Na to, aby byl dětský den v pankráckém parku opravdu aktivní, dohlížel i tanečník a dvojnásobný vítěz StarDance Jan Onder. Děti si s ním mohly vyzkoušet taneční kroky. Více se pak naučí v novém pořadu Taneční hrátky, kterým Jan Onder provází.

PŘEHLED STANOVIŠŤ:

  • Hlavní stan ČT :D - informace o programu akce, letáky a asistence pro děti i rodiče
  • Šikulové - kreativní dílna pro děti s tvorbou všeho možného
  • Draci v hrnci - jak si poradit s přípravou jednoduchého jídla
  • Dé Pětka - koutek s hudebními nástroji a instruktory hudby
  • Chytrost nejsou žádné čáry - hlavolamy a hádanky pro chytré hlavičky
  • Bludiště - cesta z bludiště povede po lanové dráze
  • Lvíčata - sportu bude dost tady i v novém sportovním magazínu ČT :D
  • Zetbox - prostor pro hry všeho druhu
  • Náš zvěřinec - malá ukázka, jak se chovají domácí zvířata různých velikostí a druhů
  • Tamtam - seznamte se s mapou
  • Hrátky s Honzou Onderem - malá škola tance pro malé diváky ČT :D
  • Stan Večerníčka - pohádka nejen na dobrou noc
  • Čtení do ouška - dětský pokojík s knihovnou
  • Web decko.cz - novým internetovým hřištěm pro děti provedou jeho tvůrci a programátoři
  • Stan edice ČT - kupte si knížku nebo DVD s dětským pořadem České televize
  • Stan pro rodiče - představení programu a filozofie ČT :D
  • Koutek s charitativním programem pro děti

Dětem se během dne představil i hlavní seriálový tahák podzimního programu Déčka Špačkovi v síti času. Jednu z hlavních rolí si v něm zahrál Pavel Zedníček coby duch Alberta Einsteina. „Tu roli jsem si spíše odlétal. Prolétávám klíčovými dírkami, procházím zdí…, “ poznamenal ke své roli Zedníček. První díl seriálu plného triků režisérů Karla Smyczka a Martina Dolenského mohli diváci sledovat dnes na ČT :D. Sobotní program dětského dne vyvrcholil koncertem skupiny The Tap Tap.

Papoušek maskotem ČT :D

ČT Déčko hledá jméno pro svého maskota. Návrhy mohou lidé zasílat na e-mail maskotdecko@ceskatelevize.cz. Autor vítězného návrhu se pak může těšit na pozvání do živého vysílání České televize.

31. srpen je velkým dnem nejen pro ČT :D, ale i pro její „siamské dvojče“ – webové hřiště Déčka. „To, co vidí děti v televizi, mohou zužitkovat pak na webu. Tzn. hrát hry, které tematicky souvisí s pořady, na webu najdou i spoustu videí. Pro nejmenší děti, které ještě neumějí číst a psát, jsme připravili Pískoviště. Počítáme i s verzí pro tablety a chytré telefony, s jejich spouštěním by se mělo začít po novém roce,“ představila web jeho vedoucí Štěpánka Sunková.

Na první den vysílání Déčka si přivstaly nejen děti, ale i tvůrci seriálů a pořadů, kteří přišli program ČT :D představit do víkendového Studia 6. V osm večer předalo Déčko štafetu další novince České televize - kulturnímu kanálu ČT art. Jeho program zahájily Události v kultuře, po nichž na obrazovky přišel Alois Nebel.

V současné době Déčko i ČT art pokrývají asi 82,5 procenta domácností. Do dvou let by měly pokrýt 95 procent. Pro diváky, kterým se nové programy nepodařilo naladit, je k dispozici Divácké centrum České televize na telefonním čísle 261 136 113.

Vydáno pod