Pozor na celebrity, mohou zavirovat počítač

Praha - Vyhledat jméno oblíbené zpěvačky se může internetovým nadšencům pěkně vymstít: výsledkem nemusí být jenom informace či zajímavá videa, ale také zavirovaný počítač. Internetoví piráti se totiž stále častěji snaží dostat k citlivým údajům uživatelů webu právě přes stránky celebrit. Žebříček těch nejnebezpečnějších každoročně sestavuje společnost McAfee; letos bodovaly hlavně herečky a zpěvačky.

První příčku, a tudíž nejnebezpečnější celebrita světa za rok 2013, patří herečce a modelce Lily Collins - v Česku známé spíš díky jejímu otci Philu Collinsovi. Napsat do vyhledávače její jméno znamená 15procentní šanci na to, že nalezený odkaz bude rizikový.

„Základem všech útočníků je dostat uživatele na své stránky nebo někam, kde se může jeho počítač nakazit nějakým virem, nebo problematickým softwarem,“ vysvětluje odborník na internetové technologie Roman Všetečka. A právě k tomu používají celebrity. Pomyslné stupně vítězů těch nejrizikovějších letos doplňuje zpěvačka Avril Lavigne a herečka bodující ve filmu Gravitace Sandra Bullock. Často podvodníci využívají i aktuální události - nedávno třeba smrt Paula Wolkera - podvodné video slibovalo jeho nehodu. „Dá se říct, že pokud nějaká stránka nabízí stažení nějakého přehrávače nebo kodeku, tak je to vždycky virus a ten buď poškodí počítač, nebo stáhne osobní údaje jeho uživatele,“ dodává Ondřej Vlček z firmy Avast.

Ondřej Vlček, firma Avast: „Často jde hlavně o dvě věci - přístup k penězům, to znamená nějaké zcizení přístupových údajů do internetového bankovnictví, a o ovládnutí toho počítače.“

A rizikové mohou být i české osobnosti - nejčastěji jsou internetovými piráty zneužívány odkazy spojené s Ivetou Bartošovou, nedávno ale podvodníci lákali i na Jiřinu Bohdalovou. 

Jak zavirovat počítač? Hledejte celebritu (zdroj: ČT24)