Symbol Londýna už zase nelze přeslechnout. Po rekonstrukci se rozezněl Big Ben

Londýnem se po rekonstrukci znovu rozezněl Big Ben (zdroj: ČT24)

Po pěti letech oprav se v Londýně opět rozezněly zvony slavného Big Benu. Rekonstrukce věže, kde visí tento zvon, začala v roce 2017. Původně měla trvat čtyři roky, ale o rok se protáhla. Renovací prošly i všechny části hodin, včetně ciferníků a mechanických strojů, a pochopitelně také samotný zvon.

Jeden z největších symbolů Londýna je součástí majestátní věže, která se nad britskou metropolí tyčí už 163 let. Oficiálně se věž jmenuje Alžbětinská, samotný Big Ben je ale především čtrnáctitunový zvon.

Po pěti letech ticha se v listopadu tento zvon, který byl v době stavby největším v celé Británii, znovu rozezněl. Během rozsáhlé rekonstrukce se opravovala hlavně celá věz včetně složitého hodinového mechanismu, aby nyní zvuk mohutného zvonu mohl opět znít centrem Londýna.

„Je tu strojek, který je zodpovědný za přesné měření času celých hodin, pak také pohání venkovní ručičky. A tady máme další strojek, který odbíjí westminsterskou melodii, kterou všichni tak dobře známe a milujeme,“ ukazuje štábu České televize jednotlivé detaily hodinář Westminsterského paláce Alex Jeffrey.

Zachovat původní zvuk

Právě zachování původního zvuku Big Benu bylo jedním z klíčových cílů rekonstrukce. „Víme, jak zvony kdysi zněly, víme, jakou rychlostí se zvonilo, a teď se snažíme, aby zvony zněly tak, jak zněly původně,“ vysvětluje Westworth. Ikonické odbíjení hodin se v tradiční Británii postupně stalo celospolečenským symbolem, který si zasloužil třeba i vlastní fanouškovskou stránku na Twitteru.

Big Ben má za sebou přitom poměrně pohnutou historii. Původní zvon totiž při zkouškách  pukl a musel se tedy odlít znovu, poté ovšem napraskl i další. Zvoníci tedy prasklinu odřízli a dodnes je na tomto místě viditelná díra, díky níž má Big Ben tak specifický tón, který už zase nelze přeslechnout.