Baldwin uzavřel dohodu s rodinou zastřelené kameramanky, vrátí se na plac

Herec Alec Baldwin a producenti westernu Rust uzavřeli dohodu s rodinou kameramanky Halyny Hutchinsové, kterou Baldwin loni zastřelil během natáčení tohoto filmu. Prokurátorka uvedla, že urovnání nebude mít žádný vliv na její rozhodnutí, zda v tomto případě vznese trestní obvinění.

Na základě dohody bude stažena občanskoprávní žaloba rodiny zastřelené kameramanky proti Baldwinovi a dalším osobám. „Nemám zájem pouštět se do obviňování nebo přisuzování viny (producentům nebo panu Baldwinovi). Všichni se domníváme, že Halynina smrt byla strašná nehoda,“ cituje Los Angeles Times manžela zesnulého kameramanky Matthewa Hutchinse.

Ten se na základě dohody stane výkonným producentem filmu. Z dohody také vyplývá, že natáčení bude pokračovat. Na plac se štáb vrátí v lednu. Režie se opět ujme Joel Souza, který byl při výstřelu rovněž zraněn. Obsazení hlavních rolí zůstává beze změny, a to včetně role, kterou hraje Alec Baldwin.

K nešťastné události došlo loni v říjnu během natáčení na ranči u Santa Fe v Novém Mexiku. Baldwin vystřelil ze zbraně, v ní byl ale ostrý náboj. O život přišla kameramanka Halyna Hutchinsová, režisérovi stejná rána způsobila poranění ramene.

Baldwin vinu odmítá

Herec odmítl, že by za smrt Hutchinsové nesl odpovědnost. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) však dospěl k závěru, že zbraň použitá při výstřelu – revolver Colt ráže .45 Long Colt – „nemohla vystřelit bez stisknutí spouště“.

Prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová v souvislosti s aktuálním urovnáním sporu uvedla, že její rozhodnutí neovlivní. „Pokud fakta a důkazy dávají důvod k trestnímu obvinění podle zákonů Nového Mexika, pak bude obvinění vzneseno. Nikdo nestojí nad zákonem,“ prohlásila.